Маск улаже десетине милиона у Трампову кампању

ГС
Маск улаже десетине милиона у Трампову кампању

ВАШИНГТОН - Маск сада улаже много новца и енергије у то да Трампа поново доведе на чело САД. У ту сврху је формирао Америка ПАЦ (комитет за политичку акцију) како би спроводио кампању, а окренуо се и неким традиционалним методама привлачења гласова, које немају везе са технологијом, нити Масковом друштвеном мрежом X.

Основу његових метода чине активисти који обилазе домове потенцијалних гласача.

Ти активисти кад обилазе куће, по наређењу Америка ПАЦ, скидају уобичајене црвене МАГА качкете и мијењају их бијелим на којима једноставно пише „Америка“. Њихов главни циљ је да придобију гласове за Трампа у такозваним „свинг“ државама које се сматрају кључним за изборе, јер њихови становници некад гласају за демократе, а некад за републиканце, пише Вашингтон пост.

Америка ПАЦ је постао значајан актер у Трамповој кандидатури за други мандат, спроводећи можда најамбицизнију независну операцију подстицања бирача за републиканског кандидата у посљедњим недјељама кампање. Група је фокусирана на кључне државе, укључујући Пенсилванију, гдје планира повећање броја активиста прије Дана избора, према ријечима два извора упозната са овим напорима и Масковим плановима. Они су говорили под условом анонимности како би избјегли професионалне посљедице због откривања стратегије.

У исто вријеме, Масков карактеристично непредвидив стил вођења, који укључује велика очекивања и изненадне отказе, понекад је ометао његов политички пројекат, потенцијално смањујући његову ефикасност у завршној фази предсједничке трке.

Маск, један од најбогатијих људи на свијету, покренуо је овај комитет овог прољећа са грандиозном визијом да изазове „црвени талас“ тако што ће слати активисте широм земље како би досегли стотине хиљада бирача у кључним државама, који су незаинтересовани за политику или нису регистровани за гласање, према ријечима људи упознатих са поријеклом овог супер ПАЦ-а.

Према њиховим ријечима, он је у потпуности ангажован у Америка ПАЦ-у и подржава Трампову кампању.

Уложио милионе

Активисти који су плаћени око 20 до 40 долара по сату, представљају окосницу Масковог плана да изабере Трампа. Према извјештајима Федералне изборне комисије, Америка ПАЦ је до уторка увече пријавио више од 100 милиона долара потрошених на подршку Трампу у предсједничкој трци.

Маск је донирао скоро 75 милиона долара овом супер ПАЦ-у, показују документи, док су остали донатори бивши директор компаније Тесла Антонио Грасијас, суоснивач Палентира и инвеститор из Остина Џо Лонсдејл, као и инвеститор Секвоја Капитала Шон Мегвајер. Комитет није издвојио средства за телевизијске огласе, већ је умјесто тога потрошио десетине милиона на теренску кампању и директну пошту.

Масков фокус на теренске операције Америка ПАЦ-а усклађен је с његовим презиром према традиционалном оглашавању, као што су ТВ рекламе, које је избјегавао и у својој компанији Тесла. Он је претежно развио компанију у гиганта за електрична возила захваљујући препорукама од уста до уста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана