Маск: "Старлинк" до сада није кориштен у Гази

Срна
Маск: "Старлинк" до сада није кориштен у Гази

САН ФРАНЦИСКО - Амерички предузетник Илон Маск изјавио је данас да до сада није било покушаја повезивања са његовим системом сателитског интернета "Старлинк" из Појаса Газе.

Маск је додао да ће, уколико се то деси, његова компанија "Спејс икс" предузети ванредне мјере да би потврдила да се то користи само у хуманитарне сврхе.

Он је рекао јуче да ће подржати кориштење "Старлинка" за комуникације међународно признатих хуманитарних група у Гази, пошто је у тој енклави дошло до прекида интернетских и телефонских веза.

Израелски министар комуникација Шломо Кархи запријетио је да ће прекинути све везе са "Старлинком" и борити се против тог потеза због бојазни да ће га Хамас "искористити за терористичке активности".

"Нисмо тако наивни. Према мом посту, ниједан терминал жСтарлинкаж није покушао да се повеже из Газе. Ако се то деси, предузећемо ванредне мјере да потврдимо да се користи само из чисто хуманитарних разлога", објавио је Маск на мрежи "Икс".

Он је додао да ће "Спејс икс" прво извршити безбједносну провјеру са властима САД и Израелом "прије него што укључи један једини терминал".

Министар комуникација Палестинске управе Исхак Садр рекао је јуче да то тијело преговара са "Старлинком" о кориштењу његових услуга за обнављање комуникација у Појасу Газе.

Министар је додао да Палестинци преговарају са Египтом о олакшаном уласку опреме система "Старлинк" у Газу преко граничног прелаза Рафа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана