Маск потврдио да је саботирао украјински напад на руску флоту

Танјуг
Маск потврдио да је саботирао украјински напад на руску флоту

ВАШИНГТОН- Амерички милијардер Илон Маск потврдио је да је саботирао украјински напад на руску флоту, али је објаснио да није искључио Старлинк, већ да је одбио да га укључи.

Одговарајући на објаву на X-у под насловом "Илон је спријечио нуклеарни рат?", Маск је написао: "Старлинк није био активиран у регијама о којима је ријеч. Спејсекс није ништа деактивирао."

Прецизирао је да, иако није наредио инжењерима да искључе сателитски систем, одбио је "украјинске молбе да га укључе".

"Постојао је хитан захтјев државних тијела за активирање Старлинка све до Севастопоља. Очита намјера је била потопити већину руске флоте. Да сам пристао на њихов захтјев, тада би Спејс Екс био изричити саучесник у великом чину рата и ескалацији сукоба", написао је Маск.

Си-Ен-Ен  је јуче објавио да је Маск прошле године потајно наредио својим инжењерима да искључе сателитску комуникацијску мрежу Старлинк његове компаније у близини обале Крима како би спречили тајни украјински напад на руску поморску флоту, према одломку из нове биографије Волтера Ајзаксона "Ион Маск", која треба да буде објављена 12. септембра.

Док су се украјински подморнички дронови с експлозивом приближавали руској флоти, "изгубили су везу", пише Ајзаксон.

Маскова одлука, због које су га украјински званичници молили да поново укључи сателите, била је подстакнута акутним страхом да ће Русија на украјински напад на Крим одговорити нуклеарним оружјем, страхом који је подстакнут Масковим разговорима с руским званичницима, према Ајзаксону.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана