Маск послије хапшења Дурова: Било би ми паметно да ограничим своја путовања!

ГС
Маск послије хапшења Дурова: Било би ми паметно да ограничим своја путовања!

САН ФРАНЦИСКО - Власник “Икса” Илон Маск рекао је да би “вјероватно било мудро” да “ограничи” своја путовања на подручја у којима је слобода говора “уставно заштићена”.

Масков коментар услиједио је након што је извршни директор Телеграма Павел Дуров ухапшен у Француској због “недостатка модерације” на његовој апликацији за размјену порука.

-Вјероватно би било паметно да ограничим кретање на земље у којима је слобода говора заштићена уставом - одговорио је Маск кориснику Икса који је предложио да “размотри посљедице” својих путовања након хапшења генералног директора Телеграма.

-Иако мрзим да попуштам пред насилницима, с обзиром на развој догађаја у Француској, Бразилу, Великој Британији и другдје, размотрите импликације ваших путовања - написао је корисник Икса Маску.

Дуров је ухапшен прошле недјеље након слијетања на француски аеродром. Генерални директор Телеграма оптужен је за читав низ кривичних дјела која су, кажу француске власти, посљедица “недостатка модерације”.

Маск је хапшење Дурова назвао “рекламом за први амандман” који штити слободу говора, медија и окупљања.

Извршни директор “Спејс Икса” такође је написао “опасна времена” као одговор другом кориснику Икса који је указао на различите начине на које је “слобода говора нападнута широм свијета”.

Француски предсједник Емануел Макрон поручио је послије хапшења директора Телеграма да је Француска “дубоко посвећена слободи изражавања” и да хапшење Павела Дурова “ни на који начин није политичка одлука”.

Попут Дурова, Маск је такође био на удару критика због тога што на Иксу дозвољава слободу говора.

Прије неколико недјеља, ЕУ је захтијевала да Маск поштује ограничења Брисела током разговора са бившим предсједником Доналдом Трампом на Иксу.

Тјери Бретон, главни “цар цензуре” Европске комисије, послао је Маску писмо у којем му је поручио да би његов интервју са предсједничким кандидатом могао да доведе до “ширења садржаја који може да подстакне насиље, мржњу и расизам”, пише РТ Балкан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана