Маск назвао аустралијску владу фашистичком

Срна
Маск назвао аустралијску владу фашистичком

САН ФРАНЦИСКО - Технолошки предузетник Илон Маск упоредио је аустралијску владу са "фашистима", нападајући предложене законе према којима би друштвене мреже биле кажњене ако не би спријечиле ширење дезинформација.

Аустралија је представила закон о "борби против дезинформација", који садржи могућност да се технолошким гигантима изрекне казна до пет одсто њиховог годишњег промета због кршења обавеза када је ријеч о безбједности на мрежи.

"Фашисти", написао је Маск на својој платформи "Икс".

Аустралијски министар за владине службе Бил Шортен одговорио је да је Маск "имао више ставова о слободи говора него `Кама сутра`", пренио је АФП.

"Када је то у његовом комерцијалном интересу, он је највећи поборник слободе говора. А када му се то не свиђа, он ће све то угасити", рекао је Шортен аустралијској телевизији.

Аустралијски регулатор за интернет тужио је Маскову компанију раније ове године, наводећи да није уклонила "екстремно насилне" видео снимке на којима се види како је избоден један проповједник из Сиднеја.

Аустралијска агенција одустала је од покушаја да изнуди глобални налог за уклањање мреже "Икс" након што је Маск постигао правну побједу на прелиминарном рочишту, што је прославио као тријумф слободе говора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана