Маск: Ако би ЕУ увела санкције Карлсону, то би била увреда за америчку јавност

Танјуг
Маск: Ако би ЕУ увела санкције Карлсону, то би била увреда за америчку јавност

САН ФРАНЦИСКО - Амерички милијардер Илон Маск поручио је данас да би увођење санкција Европске уније водитељу Такеру Карлсону представљало увреду за америчку јавност.

„Можемо да се слажемо или не са Такером, али он је велики амерички новинар и такав поступак би у великој мјери увриједио америчку јавност“, навео је Маск на друштвеној мрежи Икс, реагујући на писање појединих медија да би ЕУ могла да уведе санкције Карлсону због интервјуа са руским предсједником Владимиром Путином.

„Ако је то тачно, то би заиста било узнемирујуће“, додао је Маск.

Магазин „Њузвик“ објавио је раније данас, позивајући се на изјаве бивших и садашњих чланова Европског парламента, да би ЕУ могла да уведе санкције Карлсону.

Бивши белгијски премијер и европарламентарац Ги Верхофштат, који је позвао ЕУ да истражи могућност увођења „забране путовања“ Карлсону, описао је новинара као „гласноговорника“ бившег предсједника САД Доналда Трампа и Владимира Путина.

„Пошто је Путин ратни злочинац, а Европска уније санкционише све који му помажу у томе, чини се логичним да Служба за спољне послове испита и Карлсонов случај“, рекао је Верхофштат.

Бивши европосланик Луис Гарицано рекао је да је сагласан са Верхофштатом.

„Карлсон више није новинар, већ пропагандиста најгнуснијег режима на европском тлу и оног који је најопаснији по мир и безбједност Европе“, поручио је Гарицано.

Посланик у Европском парламенту и некадашњи естонски министар спољних послова Урмас Пает навео је да је Путин „предсједник земље која је агресор, оптужен за геноцид и ратне злочине“.

„Карлсон жели да да платформу некоме ко је оптужен за геноцид. То је погрешно. Ако Путин има нешто да каже, мора то да каже пред Међународним кривичним судом“, рекао је Пает.

Додао је да Карлсон „није прави новинар јер је јасно изразио симпатије према руском режиму и Путину и стално омаловажава Украјину, жртву руске агресије“.

„Дакле, за такву пропаганду злочиначког режима можете завршити на списку санкција. То се, пре свега, односи на забрану путовања у земље ЕУ“, навео је Пает.

Карлсон се засад није оглашавао овим поводом.

Он је јуче потврдио да је дошао у Москву због планираног интервјуа са Путином, рекавши да то ради јер је то посао новинара.

„Ми се бавимо новинарством. Наша дужност је да информишемо људе“, рекао је Карлсон у видео-снимку објављеном на друштвеној мрежи Икс.

Додао је да је рат у Украјини „људска катастрофа“ у којој је побијена читава генерација Украјинаца, али да, према његовим речима, већина Американаца није довољно обавештена о том сукобу.

Амерички новинар је истакао да је Вашингтон два пута покушао да саботира интервју, што је Бела кућа демантовала.

Истовремено, навео је да је власник друштвене мреже Икс Илон Маск обећао да неће блокирати разговор са Путином када буде објављен на тој платформи.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана