Масакр у Мејну: Нападач био изузетан стријелац, чуо гласове у глави

ГС
Foto: Њујорк Пост

ЛУИСТОН - Најмање 18 особа је убијено, док је 13 рањено у пуцњави у Луистону у савезној америчкој држави Мејн, саопштила је данас гувернерка Џенет Милс.

Милс је на конференцији за новинаре рекла да се и даље трага за осумњиченим, који је идентификован као Роберт Кард и сматра се наоружаним и опасним, преноси Си-Ен-Ен.Затражена је помоћ јавности у идентифициковању осумњиченог на слици, брадатог мушкарца у кошуљи дугих рукава и фармеркама који држи пушку. За убицом тренутно трага око 350 полицајаца.

За сада је идентиковано осам жртава пуцњаве, а ради се на идентификацији још 10 жртава. 

Грађанима Луистона, Лизбона и Боудина наређено је да се склоне на безбједно.

Још увијек нема одговора на питање о мотиву напада који се десио у куглани и бару града Луистона у америчкој савезној држави Мејн. Ради се о најсмртоноснијој масовној пуцњави у САД-у ове године.

Покољ у куглани и бару, обитељ открила мотив?

Роберт Кард, осумњичен за покољ, обучени је инструктор ватреног оружја и војни резервист. Бивше колеге га описују као изврсног стријелца. Пушка којом је извршен покољ легално је купљена.

Документ, који се шири међу службеницима за провођење закона, наводи да је Кард био смјештен у психијатријску установу на две седмице током љета 2023.

Породица Роберта Карда рекла је да је недавно почео тврдити да чује гласове у куглани и бару, односно да људи у том локалима говоре о њему. 

Кардова рођака Кети Кард , која је удана за његовог брата, рекла је да Роберт чује гласове у глави.

Рекла је да је „прошле године имао акутну епизоду менталног здравља и да је то била борба“. Роберт је недавно почео тврдити члановима обитељи да може чути људе како причају о њему, и то у куглани и бару у којима је убио 18 људи, рекла је Кети. Ако је то истина,  онда би то могао бити мотив за смртоносни поход.

„Уистину је вјеровао да чује људе како говоре ствари“, рекла је и додала: „Све то догодило се у задњих неколико мјесеци.“

Она каже да би се Роберт знао „наљутити“ када би му рекли да су гласови само у његовој глави.

Пуцњава у Мејну је 36. масовно убиство у Сједињеним Државама ове године,

Погинули или рањени у стравичним масовним пуцњавама укључују судионике турнира у корнхол боћању у локалном бару и посјетиоце куглане, укључујући и младе, који су били на стазама за куглање.

Ноћ је завршила незамисливом трагедијом за 31 особу која је убијена или озлијеђена у насиљу.

 

Лирој Вокер, чији је син управљао баром Шменгисом, рекао је да је увјерен да му је син мртав.

„Да имате мој стомак сад, осјећали би као да је стегнут менгелама“, рекао је савјетник из Аубурна за НБЦ.

„И не знам, искрено вам кажем, каква ће бити ова ноћ од сад до сутра кад се пробудим с чињеницом да ми је син мртав - а знам да је мртав. Знам то, као што знам да вам стојим овдје и говорим јер га нема овдје и није ни у било којој другој болници и не трчи улицама или би нас назвао, јер он управља Шменгисом, па знам да је био тамо.“

У међувремену, десетогодишња Зои је „зашто људи то раде“ док је сједила покрај своје мајке јутро након што су преживјели шокантни напад у куглани док њихов град остаје под блокадом.

„Никад нисам мислила да ћу одрасти и добити метак у ногу“, рекла је Зои. „Зашто људи то раде?

„Више сам се бринула о томе, хоћу ли преживјети и хоћу ли изаћи одавде. Шта ће се десити? Хоће ли доћи полиција?

Још једна мајка из Луистона, Рајли Думонт, била је у куглани са својом кћерком и родитељима, укључујући и оца, пензионисаног полицајца, и који је брзо кренуо у акцију и спасио животе неколико људи.

„Чула сам јако гласан прасак. Нисам ништа мислила о томе у том тренутку, али мој отац ме погледао“, рекла је Думонт за АБЦ.

„Сљедеће што знам, он је само узео групу у којој смо били и само нас скупио у ћошак“, рекла је.

„Ставио је столове преко нас и само се побринуо да смо сигурни. Након тога је кренуо прешао у акцију. Чинило се да траје вјечно.“

„Лежала сам преко своје кћерке, а моја мајка је била преко мене. Са нама је билобиле још двоје дјеце и двије мајке.“

Џастин Карчер, 23, је на респиратору на интензивној њези након пуцњаве, каже нјегова мајка  Џесика Карчер.

Лјекари морају „стално да га оживљавају“ након хитне операције, рекла је Џесика. „Није изван опасности.“

Она је рекла је да је Џастин свједочио како му је отац убијен у паркиралишту Воллмарта 2019 године.

„Његов отац је умро пред њим“, рекла је госпођа Карчер. „Боли ме глава“, додала је. „Управо сам назвала болницу да чујем неке новости. И наравно, није их било.“

Масовни убица је одличан стријелац, каже његов бивши колега из војске

Осумњичени за покољ у Мејну је био међу најбољим стријелцима у својој резервној војној јединици, рекао је његов бивши колега из постројбе за ЦНН.

Клифорд Стивс је рекао за ЦНН да је познавао Карда док су заједно служили у резервистима, почевши од раних 2000-их до прије десетак година. Рекао је да никада није свједочио нјеговом забрињавајућем понашању.

Био је врло тих“

„Био је јако фин дечко - врло тих. Никада није претјерано користио свој ауторитет нити је био зао или груб према другим војницима”, рекао је Стивс: „Ово што се догодило је стварно узнемирујуће.“

Стевс је рекао да су њих двојица заједно служила дужом земље, укључујући државе Висконсин, Џорџију и Њујорк. Рекао је да се осјећа као да је „одрастао“ с Кардом јер су као младићи отишли у војску и заједно тренирали.

Стивс је рекао да, иако је „агресивно вођство било врло цијењено“ у војсци, Кард се истицао као „рационална особа пуна разумијевања“ која је „водила поштовањем, а не страхом“.

 

Стивс је рекао да Кард никада није видио борбу, али је прошао опсежну обуку, укључујући обуку за ватрено оружје и копнену навигацију, „па би му било врло лако пријатно у шуми.“ Карда је описао као „тип особе која нема проблема у природи“ и вјештог стријелца који је био један од најбољих у својој јединици.

Још један бивши припадник резервног војног састава који је служио с Кардом такође га је описао као „финог момка“ који „никада није имао проблема ни с ким“. Резервист, који је због осјетљивости ситуације тражио анонимност, не сјећа се да је Кард показивао било какво насилничко понашање.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана