Марија Лвова-Белова: Москва ради на повратку украјинске дјеце родитељима

Срна
Марија Лвова-Белова: Москва ради на повратку украјинске дјеце родитељима

ЊУЈОРК - Руски комесар за права дјетета Марија Лвова-Белова рекла је данас на састанку Савјета безбједности УН да су дјеца која су одведена из зона сукоба у Украјини, пребачена на безбједно и да Москва врши координацију са међународним организацијама како би била враћена својим породицама.

Белова је истакла да није било званичне комуникације са украјинским властима о дјеци, али је истакла да се њена канцеларија састала са представницима УНИЦЕФ-а, Међународног Комитета Црвеног крста и организацијом “Рефјуџи интернешнел” и да су пружили све доступне информације о ситуацији дјеце.

Према њеним ријечима, сада су у току напори са Црвеним крстом о спајању дјеце са породицама.

Руски амбасадор у УН Василиј Небензја отворио је састанак ријечима да је циљ “скинути маску са двоструких стандарда Запада”.

“Дио ове пропагандне кампање Запада је заташкавање чињенице да се у европским државама украјинска дјеца одводе од родитеља”, нагласио је Небензја, преноси агенција АП.

Он је, такође инсистирао на томе да, супротно тврдњама Запада, није било “присилних отмица”. Небензја је истакао да су поједина украјинска дјеца у старатељским домовима и тврди да нема никаквих препрека да она одржавају контакт са својим породицама у Украјини.

Амбасадори западних држава бојкотовали су неформални састанак Савјета безбједности УН. Дипломате из САД, Британије, Албаније и Малте напустиле су салу када је Белова почела обраћање путем видео-везе.

Међународни кривични суд је прошлог мјесеца објавио налоге за хапшење Белове и руског предсједника Владимира Путина које терете за отмицу дјеце из Украјине.

Русија која је овог мјесеца на челу Савјета безбједности УН затражила је вечерашњи састанак како би се супроставила, како наводи, дезинформацијама о украјинској дјеци.

Амерички амбасадор Линда Томас-Гринфилд рекла је прије почетка састанка да су САД снажно против састанка и придружили су се Британији у блокирању емитовања сусрета путем интернета изван УН.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана