Мардок признао да су водитељи Фокс њуза подржали Трампову лаж о крађи избора

Танјуг
Мардок признао да су водитељи Фокс њуза подржали Трампову лаж о крађи избора

ЊУЈОРК - Милијардер и власник Фокс њуза, Руперт Мардок, под заклетвом је признао да је неколико водитеља Фокс њуза подржало лаж бившег предсједника САД Доналда Трампа да су му украдени избори 2020. године, откривају недавно објављени судски документи.

Мардок је то признао током сведочења у тужби за клевету у износу од 1,6 милијарди долара, коју је против телевизијске мреже покренула компанија за гласање Доминион вотинг системс, која је оптужила Фокс њуз и његову матичну компанију, Фокс корпорејшен, да омаловажавају њену репутацију, пренео је "Гардијан".

У свом исказу, Мардок је рекао да су водитељи Марија Бартиромо, Лу Добс, Шон Хенити и Жанин Пиро "подржали" лажну причу коју је промовисао Трамп.

"Волио бих да то више осудимо", рекао је Мардок, пренео је "Њујорк тајмс" у понедјељак.

У претходним судским поднесцима, адвокати Доминиона су тврдили да су водитељи Фокс њуза исмевали Трампове лажне тврдње о украденим изборима док су те лажи промовисали на телевизији.

Док је Шон Хенити "гурао" ту причу у својој емисији у ударном термину, он је наводно написао да се Трамп "понаша као луда особа".

Чак је и сам Мардок одбацио Трампове тврдње, описујуćи опсесију бившег председника да докаже да су избори украдени као "ужасне ствари које штете свима".

Мардок је у исказу признао да је могао да нареди телевизији да у својим програмима не преноси изјаве Трампових адвоката, као што су Сидни Пауел и Руди Ђулијани.

"Могао сам. Али нисам", рекао је он. Професор права са Харварда недавно је рекао за "Гардијан" да "никада није видео случај клевете са тако јаким доказом да је оптужени у писаној форми признао да је измишљао лажне информације како би повеćао своју гледаност и своје приходе".

Почетак суђења заказан је за средину априла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана