Мао: Истрагу о поријеклу ковида 19 треба спровести у Америци

Срна
Мао: Истрагу о поријеклу ковида 19 треба спровести у Америци

ПЕКИНГ - Свјетска здравствена организација (СЗО) треба да покрене нову истрагу о поријеклу ковида 19 у САД, саопштило је Министарство спољних послова Кине.

Пекинг је одбацио оптужбе Вашингтона да је смртоносни патоген “исцурио” из лабораторије у Вухану, која има строге мјере обезбјеђења.

На питање у вези са коментарима генералног директора СЗО Тедроса Адханома Гебрејесуса да Кина и друге земље треба да буду транспарентне у дијељењу података, портпарол Министарства Мао Нинг рекла је да је Пекинг подијелио више података и налаза од било које друге земље и да је дао највећи допринос праћењу поријекла вируса.

- Праћење поријекла вируса је питање науке. Ову студију научници широм свијета треба и могу да спроведу једино заједнички - нагласила је Маова.

Она је истакла да су власти САД само угрозиле те напоре тако што су политизовале, инструментализовале и употријебиле то питање као оружје.

Према њеним ријечима, Пекинг се нада да ће Секретаријат СЗО заузети објективан и праведан став заснован на науци, да неће дозволити уплитање политизације, те да ће, између осталог, спровести истраживање у САД и играти позитивну улогу у глобалном праћењу поријекла заснованог на науци, јавила је “Раша тудеј”.

Коментар Маове услиједио је након што је директор Федералног истражног бироа (FBI) Кристофер Реј прије неколико дана изјавио да је вирус “највјероватније” исцурио из кинеске лабораторије.

Маова је оптужила Вашингтон да “шири митове без доказа”, рекавши да су оптужбе из САД само “затровале атмосферу праћења поријекла вируса на научној основи”.

Она је напоменула да је тим СЗО већ два пута посјетио Кину и закључио да је “екстремно невјероватна” хипотеза о цурењу вируса из кинеске лабораторије, а да у САД није спроведена слична истрага.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана