Мање новца за краљевску породицу, Чарлс за шире јавно добро

Tanjug
Foto: Arhiva

ЛОНДОН- Британска влада саопштила је данас да ће смањити удио новца који ће идуће године бити намијењен краљевској породици, након што је краљ Чарлс рекао да жели да профит од ветроелектрана иде за "шире јавно добро".

Министарство финансија је саопштило да ће краљевски грант сљедеће године бити смањен на 12 одсто профита од краљевских поседа, што значи да ће остати на 86,3 милиона фунти, али ће бити 24 милиона фунти мањи него да се стопа није промијенила, пренио је Ројтерс.

Сваке године чланови краљевске породице добијају "краљевски грант" новац за покривање трошкова вођења својих домаћинстава и за службене путне трошкове, који се заснивају на вишку прихода краљевских имања, имовинском портфељу који припада монархији, али који се самостално води, док његов профит иде у државну благајну.    

 Краљевски грант, који је прошле године износио 86,3 милиона фунти, обично се заснива на 15 одсто профита од краљевских имања, али је привремено повећан на 25 процената због опсежних радова на реконструкцији Бакингемске палате.

Међутим, очекује се да ће нови послови за приобалне ветроелектране склопљени у јануару довести до пораста профита краљевских имања за 900 милиона фунти годишње, а Чарлс је наговијестио да жели да овај додатни новац иде за шире добро.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана