Малме: Сукоби након новог спаљивања копије Курана

Срна
Foto: Танјуг/АП

СТОКХОЛМ - Најмање троје људи приведено је послије сукоба који су избили у дијелу шведског града Малмеа у којем се налазе имигранти, након што је антимуслимански демонстрант спалио копију Курана, саопштила је полиција.

У саопштењу се наводи да су демонстранти гађали полицајце камењем, те да је запаљено неколико десетина аутомобила, укључујући у подземној гаражи.

Полиција је догађаје, који су почели јуче и наставили се током ноћи, описала као "насилну побуну".

Насиље је почело након што је антимуслимански активиста Салван Момика јуче спалио копију Курана, док је једна група људи покушала да га спријечи у томе.

Разљућена маса, углавном младих људи, јурос је запалила гуме и олупине, док су поједини бацали електричне скутере, бицикле и баријере у Росенгарду у Малмеу, јавио је АП.

"Разумијем да јавна окупљања као што је ово изазивају снажне емоције, али не можемо толерисати нереде и насиље какво смо видјели јуче послије подне. За жаљење је то што поново свједочимо насиљу и вандализму у Росенгарду", рекла је полицијски службеник Петра Стенкула.

Момика, избјеглица из Ирака, скрнавио је Куран у више наврата током протеста у Стокхолму у посљедњих неколико мјесеци, што је изазвало љутњу у бројним муслиманским земљама. Полиција је дозволила такве протесте, позивајући се на слободу говора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана