Мали прекинуо дипломатске односе са Украјином

Танјуг
Мали прекинуо дипломатске односе са Украјином

БАМАКО - Мали је објавио да је прекинуо дипломатске односе са Украјином након што је украјински војни званичник сугерисао да је Кијев одиграо улогу у борбама побуњеника Туареза са припадницима малијске војске и руске војне група "Вагнер" у близини границе са Алжиром прошлог мјесеца.

Десетине војника Малија и припадника "Вагнера" убијени су у сукобима са сепаратистичким побуњеницима Туарезима и борцима повезанима с Ал-Каидом.

Портпарол украјинске војне обавјештајне службе Андриј Јусов рекао је прошле седмице да су побуњеници добили "потребне информације" за извођење напада.

Привремени премијер Малија Абдулаје Маига рекао је да је његова влада била шокирана када је чула ту тврдњу и оптужио је Украјину за кршење суверенитета Малија. Маига је истакао да је Јусов признао умијешаност Украјине у "издајнички и варварски" напад наоружаних терористичких група који је довео до смрти малијских војника, пренио је Би-Би-Си.

Војска Малија објавила је прошле седмице да је претрпјела "значајне" губитке током неколико дана борби са побуњеницима које су избиле 25. јула.

Процјењује се да је у тим сукобима погинуло од 20 до 80 бораца "Вагнера", што је највећи губитак за ту групу откако је почела да помаже војној хунти у борби против побуњеника прије двије године. "Вагнер" је признао да је један од његових заповједника убијен у тим сукобима, наводећи да их је напало око 1.000 побуњеника. Сепаратисти предвођени Туарезима тврде да су убили 84 борца "Вагнера" и 47 малијских војника.

У Малију је војска преузела власт у државним ударима 2020. и 2021. године, а бори се против вишегодишње исламистичке побуне. Борци "Вагнера" су у Малију од најмање 2021. године.

Туарези су етничка група која насељава регион Сахаре, укључујући делове северног Малија, а побуњеници су се повукли из преговора са властима Малија крајем 2022. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана