Малезија се залаже за обнову потраге за авионом Малејжа ерлајнса на лету МХ370

Тануг
Малезија се залаже за обнову потраге за авионом Малејжа ерлајнса на лету МХ370

КУАЛА ЛУМПУР - Малезија се залаже за обнову потраге за авионом „Малејжа ерлајнса“ на лету МХ370, изјавио је данас министар саобраćаја Ентони Локе, у тренутку када се приближава 10. годишњица његовог нестанка у једној од највеćих свјетских мистерија ваздухопловства.

Локе је рекао да је америчка фирма за истраживање морског дна Ошен инфинити позвана на разговоре о најновијем приједлогу претраге након два претходна неуспјела покушаја.

„Малезијска влада је посвеćена потрази (МХ370) и потрага мора да се настави“, рекао је Локе на догађају уприличеном поводом сјеćања на нестанак авиона, пренео је Ројтерс.

 Боинг 777 са 227 путника и 12 чланова посаде на лету МХ370, нестао је на путу од Куала Лумпура до Пекинга 8. марта 2014. године.

Малезијски истражитељи првобитно нису искључили могуćност да је летјелица намјерно скренута са курса, а крхотине, за неке је потврђено, а за неке се вјерује да су из авиона, појавиле су се дуж обале Африке и на острвима у Индијском океану.

Малезија је ангажовала Ошен инфинити 2018. да претражи јужни део Индијског океана, нудеćи да плати до 70 милиона долара ако авион буде пронађен.

Малезија, Кина и Аустралија раније су окончале неуспјешну двогодишњу подводну потрагу која је коштала 130,46 милиона долара у јануару 2017. године.

У авиону је било више од 150 кинеских путника, а рођаци су тражили одштету од „Малејжа ерлајнса“, Боинга, произвођача мотора за авионе Ролс Ројса и осигуравајуćе групе Алијанц, између осталих.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана