Малави: У најгорој епидемији колере у посљедње двије деценије умрло 750 људи

AA
Foto: madison

БЛАНТУРЕ - Број умрлих у најгорој епидемији колере у посљедње двије деценије у Малавију достигао је 750, изјавила је министрица здравља Кумбизе Кандодо Чипонда.

 

"У болницама се тренутно налазе 892 пацијента, док су случајеви пријављени у 27 округа у протекле двије седмице", наводи Чипонда.

Земља од око 20 милиона људи открила је 22.759 случајева колере од марта прошле године.

Влада је одлучила да поново отвори школе у комерцијалном центру Блантуре и главном граду Лилонгвеу од 17. јануара. Првобитно је планирано да се поново отворе 3. јануара, али је то одгођено за двије седмице.

Чипонда је рекао да је Министарство здравља задовољно санитарним мјерама и укупним условима у Блантуреу и Лилонгвеу, који заједно имају преко 2 милиона становника.

"Настављамо да биљежимо све већи број случајева широм земље, упркос знаковима смањене трансмисије и смртних случајева у неколико подручја", рекла је министрица и додала да се морају стриктно придржавати санитарних и хигијенских мјера.

Колера, акутна дијареја узрокована инфекцијом цријева, може довести до тешке дехидрације и смрти ако се не лијечи.

Упркос комбинацији интервенција, укључујући акцију вакцинације која је почела у мају прошле године, епидемија се наставила ширити и сада је захватила свих 28 округа у земљи.

Гама Бандаве са Универзитета науке и технологије Малавија рекао је да се управљање колером у земљи побољшава и да би број смртних случајева требао почети да опада.

"Један од фактора је да владина политика лијечења пацијената од колере што ближе њиховим домовима помаже", рекао је за Анадолију Бандаве, који је на челу Одједљена за биолошке науке на Универзитетској академији медицинских наука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана