Макронови љетују у вили која није била по вољи неким предсједницима

Танјуг
Макронови љетују у вили која није била по вољи неким предсједницима

ПАРИЗ - Предсједник Француске Емануел Макрон и прва дама Брижит проводе свој одмор у предсједничкој резиденцији Тврђава Брегансон на малом острву на Азурној обали.

Макрон и његова супруга би требало да проведу двонедељни одмор у овој резиденцији на медитеранском острвцу која је изграђена на стјеновитом узвишењу од 30 метара надморске висине, окружена терасастим вртовима, са приватном плажом и изузетним погледом на околна острва, наводи француски дневник Фигаро.

Ова предсједничка вила је класично преуређена у време владавине предсједника Валери Жискара д'Естена, а по инструкцијама његове супруге Ан-Емон Жискар д'Естен и то тако да шефу државе пружи мир, комфор и изолацију.

Познато је да су бивши предсједници Француске Шарл де Гол и Франсоа Митеран у овој вили боравили само по једну ноћ, а предсједнички пар Саркозијевих никада јер су више вољели вилу Лантерн, некадашњу премијерску резиденцију која се налази на ободу Версајског парка.

Предсједници Жорж Помпиду, Жискар д'Естен и Жак Ширак проводили су дуге празничне дане у вили Форт Брегансон за коју је Жискар д'Естен рекао да је мјесто на којем човек може да "окуси савршену срећу", док је Ширак признао да се у Форт Брегансону "понекад досађује".

Након избора за предсједника Француске, Франсоа Оланд је одлучио да тамо проведе своје прво љето са својом пријатељицом Валери Трирвајлер.

Желећи да буде "нормалан предсједник", социјалиста Оланд је позирао медијима у лежерној поло мајици, изазивајући подсмијех блазираних Парижана.

Међутим послије свог првог боравка у Брегансону Оланд тамо више никада није крочио.

"Брегансон је веома добар, само што сте у њему затворени као у Јелисејској палати. Бити на одмору значи имати могућност да побјегнеш и да будеш слободан", објаснио је предсједник Оланд.

Чини се да садашњи шеф државе цијени ово мјесто, јер је одлучио да изгради надземни базен у оквиру резиденцијалног комплекса, али његова одлука је критикована због цијене радова, која према писању дневника Паризијен износи око 34.000 евра, али и прије свега због лошег еколошког утицаја и непотребне потрошње слатке воде на обали Медитерана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана