Макронов савезник постао ривал: Едуар Филип у трци за предсједника

Танјуг
Макронов савезник постао ривал: Едуар Филип у трци за предсједника

ПАРИЗ – Бивши француски премијер Едуар Филип задао је озбиљан ударац Емануелу Макрону најављујући своју кандидатуру за наредне предсједничке изборе, док се тренутни предсједник Француске бори да обузда политичку кризу без преседана, пише Политико.

Филип, политичар десног центра који има компликован однос с Макроном, припрема се за предсједничке изборе, вјероватно већ 2025. године.

Чланови његове партије Хоризонти наводе анонимно за Политико да Филип тврди да ће Макрон бити приморан да се повуче прије краја свог мандата 2027. године.

Филип, који је тренутно градоначелник града Авра, први је то најавио јуче у интервјуу за Le Point, рекавши француском недјељнику да ће „бити кандидат за сљедеће предсједничке изборе“, који су заказани за 2027. годину.

Потврдно је одговорио на питање да ли би био спреман у случају ванредних избора.

Његова одлука да јавно тако рано изнесе намјеру да жели да замијени Макрона представља велики пораз за француског предсједника, који је раније сматрао Филипа савезником, наводи Политико.

Иако су његове предсједничке амбиције јавна тајна, Филипова најава била је неочекивана, јер се Макрон тренутно мучи да именује новог премијера и води маратонске разговоре са политичарима различитих странака.

Макрон је обећао да ће остати на својој функцији до сљедећих предсједничких избора 2027. године, као гарант француских институција.

Али јасно је да Филип, који је водио француску владу од 2017. до 2020, мисли да његов бивши шеф неће још дуго политички преживјети и да је спреман да то стави до знања.

Он је већ дао задатак својој партији Хоризонти да „буде спремна за прољеће“ 2025. године, према подацима из партијског руководства које су контактирали француски новинари.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана