Макрон: У плану јачање војне производње

СРНА
Макрон: У плану јачање војне производње

ПАРИЗ- Војне компаније треба да додатно повећају производњу у Француској, изјавио је француски предсједник Емануел Макрон током посјете фабрици за производњу експлозива "Еуренко" на западу земље.

"Спремни смо да уђемо у дугорочне геополитичке и геостратешке промјене у којима ће улога одбрамбене индустрије бити све значајнија. Овај свијет неће стати ако сутра престане рат, јер се Русија масовно наоружава и зато што свуда у Европи војна потрошња и наруџбе озбиљно расту", рекао је Макрон новинарима у говору емитованом на званичном налогу Јелисејске палате на платформи "Икс".

Макрон је истакао да је Француска већ утростручила производњу хаубица "цезар" које се испоручују Украјини, напомињући и да их продаје широм свијета.

Према његовим, ријечима, "Еуренко" је удвостручио производњу муниције од почетка сукоба у Украјини.

"Ићи ћемо још даље. Нова фабрика у Бержераку, која ће бити додатак на постојећу производњу у Шведској, требало би да омогући да се производња поново удвостручи", навео је Макрон.

Макрон је јуче положио камен темељац за нову фабрику барута у Бержераку у западној Француској. Фабрика је отворена 1915. године, али је престала са производњом 2007. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана