Макрон сугерисао Дурову да сједиште "Телеграма" пребаци у Париз

СРНА
Макрон сугерисао Дурову да сједиште "Телеграма" пребаци у Париз

ЊУЈОРК - Током 2018. године, француски предсједник Емануел Макрон сугерисао је оснивачу и власнику друштвене мреже "Телеграм" Павелу Дурову да сједиште своје компаније пренесе у Париз, пише амерички дневник "Волстрит журнал", позивајући се на своје изворе.

Према наводима листа, током приватне вечере 2018. године, Макрон је сугерисао Дурову да пребаци сједиште "Телеграма" у Француску. Он је тада разговарао с њим и о одобрењу француског држављанства.

Дуров је одбио да пребаци сједиште компаније у Париз, преноси руска новинска агенција ТАСС.

Дуров је ухапшен у суботу, 24. августа, на аеродрому "Ле Бурже" изван Париза непосредно након слијетања приватног авиона на лету из Азербејџана.

Из француског тужилаштва синоћ је саопштено да је полицијски притвор Дурову званично продужен до сриједе, 28. августа.

Москва је, након хапшења Дурова, саопштила да треба поштовати његова права, а амерички милијардер и власник друштвене мреже "Икс" Илон Маск објавио је да је нападнута слобода говора у Европи.

Извор из француске полиције рекао је да је Дуров, који има двојно француско и држављанство Уједињених Арапских Емирата, ухапшен у оквиру прелиминарне полицијске истраге о наводном низу прекршаја услед недостатка уредништва на "Телеграму" и сарадње са полицијом.

Дуров је оснивач "Телеграма", а Русију је напустио 2014. године пошто није желио да испуни захтјев да се затворе опозициони профили на друштвеној мрежи "Вконтакт" коју је потом продао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана