Макрон: Стратешки аутономна Европе може бити „трећи пол“ у односу на САД и Кину

Срна
Foto: Танјуг

ПАРИЗ - Без стратешке аутономије, Европа ризикује излазак из историје, упозорава предсједник Француске Емануел Макрон и наводи да Европа може да буде „трећи пол“ у односу на САД и Кину.

„Предуго Европа није изградила стратешку аутономију. Данас је идеолошка битка добијена, али сада морамо да примјенимо ову стратегију“, рекао је Макрон у интервјуу за „Ехо“ током државне посјете Кини.

„Замка за Европу би била да, када успије да разјасни своју стратешку позицију, буде ухваćена у поремећају свијета и кризама које нису наше“, казао је он.

За предсједника Француске, стратешка аутономија је кључна да спријечи европске државе да постану „вазали“, када Европа може да буде „треćи пол“ у односу на САД и Кину.

„Не желимо да улазимо у логику од блока до блока“, каже предсједник Француске, који је и против „екстериторијалности долара“.

Он је истакао да се историја убрзава и да нам је паралелно потребно и убрзање европске ратне економије.

На питање шта се може очекивати од Кине о Украјини послије његовог дијалога са предсједником Си Ђинпингом, Макрон је изјавио да мисли да Кина има исто запажање да је данас вријеме војно.

„Украјинци пружају отпор и ми им помажемо. Није вријеме за преговоре, чак и ако их припремимо и ако морамо да поставимо прекретнице. Ово је сврха дијалога са Кином: да се консолидују заједнички приступи“, истакао је Макрон.

Према његовим ријечима, први је подршка принципима Повеље Уједињених нација, други је јасан подсјетник на нуклеарну енергију „и на Кини је да повуче послједице чињенице да је предсједник (Русије Владимир) Путин распоредио нуклеарно оружје у Бјелорусији неколико дана након што се обавезао да то неćе учинити“.

Трећи је, наводи, веома јасно подсјеćање на хуманитарно право и заштиту дјеце, а четврти жеља за договореним и трајним миром.

„Напомињем да је предсједник Си Ђинпинг говорио о европској безбједносној архитектури. Али не може постојати европска безбједносна архитектура све док у Европи постоје инвазионе земље или замрзнути конфликти. Дакле, видите да из свега тога произилази заједничка матрица. Да ли је Украјина приоритет кинеске дипломатије? Можда не.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана