Макрон: Сарађиваћу са предсједником САД, ко год он био

Танјуг
Макрон: Сарађиваћу са предсједником САД, ко год он био

ПАРИЗ - Француски предсједник Емануел Макрон изјавио је да ће сарађивати са оним ко побиједи на изборима у САД, ко год то био, дан након што је бивши предсједник САД Доналд Трамп побиједио на првом републиканском кокусу у 2024. у Ајови.

-Увијек сам имао исту филозофију, радим са лидерима које ми људи дају - рекао је Макрон, преноси Ројтерс.

Он је оцијенио да су САД ''демократија у кризи''.

- САД су важан савезник. То је демократија која пролази кроз кризу у којем је најприоритетније питање она сама, а на другом мјесту је моћ Кине. Сви ми Европљани требало би да будемо луцидни у вези са тим - рекао је Макрон.

Током Трамповог предсједничког мандата, он и Макрон имали су низ успона и падова међусобног односа, наводи британска агенција.

У почетку, Макрон је тежио да буде помирљив са Трампом, којег је називао пријатељем и позивао га на вечеру у Ајфеловој кули на Дан Бастиље, али како су године пролазиле, политичке одлуке о климатским промјенама, опорезивању и Ирану посебно су изазвале трвења између Трампа и његових европских савезника.

Макрон је чак једном рекао да су његови телефонски разговори са Трампом и другим свјетским лидерима ''као кобасице: боље је не објашњавати шта је унутра''.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана