Макрон: Рачунам да ће Кина уразумити Русију, Си позвао на политичко рјешење

Танјуг
Макрон: Рачунам да ће Кина уразумити Русију, Си позвао на политичко рјешење

ПЕКИНГ - Француски предсједник Емануел Макрон изјавио је данас, у разговору са кинеским предсједником Си Ђинпингом у Пекингу, да зна да може да рачуна на то да ćе Кина "уразумити" Русију и постићи да се сви врате за преговарачки сто.

Он је рекао да очекује да Пекинг помогне у окончању кризе и спријечи растуће тензије што би могло да подијели глобалне силе на зараćене блокове.

Макрон је указао да је руски напад на Украјину "задао ударац међународној стабилности".

"Знам да могу да рачунам на Вас да уразумите Русију и вратите стране назад за преговарачки сто", рекао је Макрон Сију, а пренио је Ројтерс.

Након састанка са Макроном, Си је позвао на разговоре две стране и политичко рјешење за украјински рат. Разговори су били „искрени и конструктивни", саопштено је из Јелисејске палате, док је Пекинг навео да су разговори били "пријатељски" и „опширни". 

Макрон је такође затражио од Сија да изврши притисак на Русију да се повинује међународној регулативи о неширењу нуклеарног оружја, поводом најаве руског предсједника Владимира Путина да ће послати тактичко нуклеарно оружје у Бјелорусију. 

Си је рекао да све земље треба да поштују нуклеарно неширење, без помињања Русије. 

Посјета Макрона и предсједнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен Кини услиједила је након вишегодишњег застоја односа са Пекингом око различитих питања, укључујући оптужбе за злоупотребу људских права у Синђангу, заустављени инвестициони пакт и оклијевање Кине да осуди Русију због инвазије на Украјину. 

Обраћајући се новинарима након доласка у Пекинг, Макрон је поручио да Европа мора да се одупре смањењу трговине и дипломатских веза са Кином и ублажи "спиралу" напетости између Кине и Запада.

Фон дер Лајен, која је на свом првом путовању у Кину од када је ступила на ту функцију 2019, вечерас би требало да учествује на трилатералном састанку са Макроном и Сијем. 

У коментарима које је објавио кинески државни медиј ЦЦТВ, Си је рекао да Кина и Француска имају потенцијал и одговорност да превазиђу „разлике" и „ограничења" док се свијет суочава са историјским промјенама. 

Неки аналитичари су сугерисали да Макрон и фон дер Лајен могу да преузму улогу "добар полицајац и лош полицајац" у Пекингу, са дружељубивим Французом који промовише "ресетовање" веза и шефа ЕУ која излаже тешка питања и црвене линије у тим односима. 

 "И Европа и Кина су имале огромне користи од односа, међутим, односи ЕУ и Кине су постали комплекснији последњих година и важно је да заједно размотримо све аспекте наших односа", изјавила је фон дер Лајен прије састанка са кинеским премијером Ли Ћијангом.

Ли је рекао да је партнерство ЕУ и Француске „нова полазна тачка" и да обе стране треба да се придржавају „принципа међусобног поштовања и сарадње у којој сви добијају".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана