Макрон плаши грађанским ратом, могућа кохабитација

Танјуг
Макрон плаши грађанским ратом, могућа кохабитација

ПАРИЗ - Французи данас излазе на биралишта да гласају у првом кругу ванредних парламентарних избора, које је тамошњи предсједник Емануел Макрон изненада расписао након лоших резултата његове странке на изборима за Европски парламент.

Очекује се излазност највећа у посљедњих 25 година.

Више од 49 милиона грађана Француске на парламентарним изборима има право гласа, а у првом кругу избора бираће 577 посланика међу више од 4.000 кандидата за доњи дом француског парламента.

По један посланик се бира у свих 577 изборних јединица већинским гласањем у два круга.

За посланика може бити изабран већ у првом кругу онај који освоји 50 одсто гласова изашлих бирача ако је на бирачко мјесто изашло најмање 25 одсто броја уписаних бирача.

На другом кругу гласања, који је заказан за 7. јул, улазе два кандидата с највећим бројем гласова освојених у првом кругу и сљедећи који су добили најмање 12,5 одсто гласова уписаних.

Све предизборне анкете дају предност Националном окупљању Марин ле Пен, чију листу предводи 28-годишњи Жордан Бардела.

Да ли ће доћи до кохабитације

Ако на изборима Национално окупљање или љевичарска коалиција Нови народни фронт освоји апсолутну већину, Емануел Макрон ће морати да изабере премијера из редова побједничке коалиције.

Побједничка коалиција ће потом изабрати своје министре, односно наступиће кохабитација предсједника и премијера из супротног политичког табора.

У случају да ниједна коалиција не освоји већину у парламенту, коалиција са највише мандата мораће да склапа савезе да би омогућили доношење закона, односно функционисање парламента.

Предвиђања анкета

Према анкети института IFOP-Fiducial-Sud Radio од 26. јуна, Национално окупљање освојиће 36 одсто гласова у првом кругу, испред савеза љевичарских партија са 28,5 одсто и коалиција Макрона са 21 одсто.

У првом кругу, према анкетама, десничарски Републиканци и остали на десном политичком спектру освојиће тек шест одсто гласова.

Алијанса Заједно је "аутсајдер" на парламентарним изборима, а на њено формирање позвао је француски предсједник након што је његова странка Препород претрпјела пораз Националног окупљања на изборима за Европски парламент.

Макрон плаши грађанским ратом

Макрон је недавно упозорио бираче да би опредјељивање за крајње десничарску или крајње љевичарску странку довело Француску у опасност од политичког конфликта, па чак и грађанског рата.

Француски премијер Габријел Атал обећао је да ће владајућа центристичка алијанса Заједно, ако побиједи, смањити цијену струју за 15 одсто од сљедеће зиме, повећати пензије у складу са инфлацијом, као и да неће повећавати порезе.

Жордан Бардела, који предводи Национално окупљање, на телевизијског дебати са Аталом је пак рекао да ће као премијер укинути бесплатну здравствену његу за странце и пооштрити регулативу за добијање француског држављанства.

Бриселски портал "Политико" оцјењује да су ово избори с потенцијално највећим посљедицама у Европи у посљедњих неколико деценија, преноси РТ Балкан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана