Макрон о реформи пензионог система: Мој мото је никада не одустај

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

ПАРИЗ- Поводом одлуке Уставног савјета Француске, који је дао зелено свјетло за непопуларну реформу пензионог система којом се повећава старосна граница за одлазак у пензију за двије године, француски предсједник Емануел Макрон изјавио је данас да је његов мото "никада не одустај".

Макрон се осврнуо на одлуку Уставног савјета током посете катедрали Нотр Дам на годишњицу пожара који је уништио прослављени симбол Париза чија је изградња започета 1163. године, а завршена 1345. године.

У међувремену Франсоа Руфин, посланик љевичарске странке ЛФИ, на Твитеру је оптужио владу да је прогласила закон о пензијама "као лопови у ноћи". 

Проглашење закона услиједило је након што је Уставни савет Француске у петак подржао владину мјеру која је проузроковала вишемјесечне бурне расправе и протесте и која је прошла кроз парламент без гласања због недостатка већине, преноси Ројтерс.

Француски законодавци који су одлучили да се прогресивно подиже старосна граница за одлазак у пензију са 62 на 64 године, дубоко су непопуларни, а нови талас протеста избио је одмах након одлуке и одобрења Уставног савјета.

Око 4.000 људи окупило се јуче испред зграде Градског вијећа у Паризу, а увече су демонстранти у центру Париза палили канте за смеће и узвикивали пароле.

Протести су одржани и у Рену, Лиону, Ници и другим градовима Француске, синдикати су позвали владу да не донесе закон упркос одобрењу Уставног савјета, а раднике да изађу на масовне протесни марш за Празник рада 1. мај.

Одбијен је и позив који је предсједник Макрон упутио синдикатима у намјери да се састане са синдикалним лидерима.

Влада планира да од септембра започне примјену новог закона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана