Макрон критикован због изјаве да Европа не би требало да буде вазал САД

Танјуг
Макрон критикован због изјаве да Европа не би требало да буде вазал САД

ПАРИЗ - Француски предсједник Емануел Макрон оштро је критикован са обе стране Атлантика након што је изјавио да Европа не би требало да постане „вазал“ и да мора да избјегне да буде увучена у било какав сукоб између САД и Кине у вези са Тајваном, наводи Гардијан.

Француски предсједник је то изњео у интервјуу након тродневне званичне посјете Кини. 

Макрон је за „Ехо“ и „Политико“, рекао да би Европа требало да буде треćа сила у свјетском поретку, послије САД и Кине. 

Он је такође оцијенио да би мјешање у кризу у вези са Тајваном била „замка за Европу“ која би била „увучена у кризе“ које нису њене, што би је „спријечило у изградњи стратешке аутономије“. 

Циљ разговора у Кини био је да се „консолидују заједнички приступи“ у вези са ратом у Украјини, рекао је Макрон.

Политико је објавио да је Јелисејска палата провјерила Макронове цитате прије објављивања као услов за одобравање интервјуа и инсистирала на уклањању дијелова у којима је Макрон говорио „још искреније“ о Тајвану и стратешкој аутономији Европе.  

Амерички републикански сенатор Марко Рубио рекао је за Политико да, уколико Макрон говори у име цијеле Европе, онда би САД требало да размотре фокусирање своје спољне политике на обуздавање Кине и да оставе Европу да води рат у Украјини, објавио је Гардијан. 

„Волстрит џурнал“ навео је у уводнику да би „бескорисни коментари“ француског предсједника могли да поткопају америчко и јапанско одвраћање од Кине у западном Пацифику, истовремено охрабрујући америчке политичаре који желе да смање америчке обавезе у Европи.  

Један посланик Европског парламента (ЕП) нагласио је да француски лидер није говорио у име ЕУ, већ у име Француске. 

Тај посланик је рекао да је руска инвазија на Украјину довела у питање способност Европе да постане треćа сила у глобалном поретку, као што Макрон предлаже. 

Њемачки посланик десног центра, који је члан и бивши предсЈедник спољнополитичког одбора Бундестага, Норберт Ретген, изјавио је да се Макрон са својом идејом суверенитета Европе, коју дефинише у разграничењу, а не у партнерству са САД, све више изолује у Европи.  

Посланик Европског парламента Рајнхард Бутикефер описао је Макронову посЈету Кини као „потпуну катастрофу“. 

Њемачки посланик Зелених, кога је Пекинг санкционисао због његовог става о људским правима у Синђангу, такође је рекао да  предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен има бољу алтернативу за Европу од Макрона. 

Фон дер Лајен је недавно рекла да ЕУ треба да преиспита своје односе са кинеском владом која је, како је навела, „појачала политику дезинформисања и економске и трговинске принуде“. 

Макрон је добио похвале у Бриселу јер је позвао Фон дер Лајен да му се придружи у посјети Пекингу, а реалност посЈете је само истакла покушаје Кине да спроводи политику „завади па владај“, оцијенио је Гардијан. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана