Макрон има најслабију подршку од избора 2017

Танјуг
Макрон има најслабију подршку од избора 2017

ПАРИЗ - Француског предсједника Емануела Макрона подржава само 26 посто грађана, што је његов најслабији рејтинг од 2017. године, када је први пут изабран за шефа државе, показују данас објављени резултати анкете БВА рађене за ТВ РТЛ.

У земљи гдје је најављена реформа пензионог система наишла на велики отпор јавности и протесте, 32 посто испитаника има "претежно лоше" мишљење о предсједнику, а 41 посто "веома лоше мишљење" док о премијерки Елизабет Борн добро мишљење има 27 посто Француза.

О Макрону добро мишљење има само 26 посто грађана, што је исти проценат као и у вријеме кризе због протеста "жутих прслука" у октобру 2018.

Ипак, Макроново изборно тијело му је и даље вјерно: 70 посто његових гласача има добру слику о њему, наводи РТЛ. 

Према анкети, 63 посто Француза жели да се наставе јавне акције због пензионе реформе, која предвиђа повећање старосне границе за одлазак у пензију са 62 на 64 године.  

У априлу 2022, када је реизабран за шефа државе, 46 посто Француза имало је "добро мишљење" о Макрону. 

Годину дана послије, 60 процената грађана оцјењује да он има "дубока увјерења", а 43 посто да је способан да доноси одлуке. 

Али, само 13 процената га сматра политичарем који је у стању да постигне окупљање око једног питања док је у априлу прошле године то мислило 28 посто испитаника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана