Макрон и Шолц "очи у очи" са Зеленским: Не можете побиједити, преговарајте

B92
Foto: AP

Француски предсједник Емануел Макрон и њемачки канцелар Олаф Шолц сматрају да Украјина не може да добије рат са Русијом.

Штавише, у приватном разговору са украјинским предсједником Володимиром Зеленскимуправо то су му и рекли и предложили му да започне мировне преговоре.

Ову тврдњу изнио је Џо Лауриа из "Консортиум Њуза". Он се позива на извјештај америчког Вол Стрит Журнала, који је објавио детаљан извјештај о састанку њемачког и француског лидера са Зеленским.

Како се наводи, тројица лидера су прије недељу дана разговарали у четири ока у Јелисејској палати.

У извјештају часописа се тврди да су приватне сумње добро маскиране јавном реториком. Ова анализа је намењена за високе политичаре из Велике Британије, Француске и Њемачке, пише издање.

Сумња се да ће Украјина успети да протера руске оружане снаге са већ освојених територија, укључујући и Крим. Према Вол Стрит Журналу, политичари у трећим земљама снажно сумњају да ће Украјина добити назад Крим.

У извештају се наводи да Запад може донекле да подржи Украјину, али ако сукоб буде у "ћорсокаку", ова помоћ више нец́е имати ефекта.

Џо Лауриа подсјећа да се у извјештају помињу и неке реалистичне изјаве које су брзо заборављене "због јавне реторике".

Посљедњих година, на пример, неки високи команданти НАТО снага позвали су да се "не звецка непотребно оружјем на граници са Русијом, гдје се воде преговори“.

Такође, у извјештају се наводи да Европа очајнички очекује успјешну офанзиву Украјине на фронту јер је то једини начин да се Москва натера да седне за преговарачки сто. Са друге стране, нема назнака да ће се то десити, а судећи према изјавама из Русије, они су и даље спремни радије да се боре него да преговарају.

"Само када Украјина губи са Запада долази прича о преговорима. И зашто би, ако Украјина губи, Руси прихватили да сједну за преговарачки сто и пруже Кијеву могућност да се опоравља и јача за време мировног процеса?", рекао је геополитички аналитичар Александар Меркурис.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана