Макрон: Европске земље треба да смање ослањање на САД

Анадолија
Foto: Танјуг/АП

ИСТАНБУЛ- Француски предсједник Емануел Макрон рекао је да би европске земље требале бити одлучније у НАТО савезу и смањити своје ослањање на САД, објавили су медији у сриједу.

Вол Стрит Журнал објавио је да је Макрон, обраћајући се новинарима у француском предсједничком авиону по повратку са међународног самита у Аману у Јордану, рекао да "не види свој напор да развије европску одбрану као алтернативу НАТО-у".

Он је рекао да би јача Европа омогућила континенту да постане аутономнија унутар војног савеза, дјелујући унутар НАТО-а, са НАТО-ом, али да не зависи од НАТО-а.

"Савез није нешто о чему треба да зависим. То је нешто што треба да одаберем, нешто са чиме радим", рекао је Макрон и додао да је потребно поново размислити о стратешкој аутономији.

Према његовим ријечима, Европа треба да стекне већу аутономију у погледу технологије и одбрамбених способности, укључујући и од САД-а.

Његове изјаве услиједиле су након састанка украјинског предсједника Володимира Зеленског с америчким предсједником Џо Бајденом у Вашингтону и обраћања Конгресу у сриједу. Раније је Бајден најавио пакет војне помоћи Украјини од 1,85 милијарди долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана