Макрон: Европа мора да донесе храбре одлуке како би се одбранила Украјина

Танјуг
Макрон: Европа мора да донесе храбре одлуке како би се одбранила Украјина

ПАРИЗ,  - Европска унија мора да донесе храбре одлуке како би одбранила Украјину, и то прије него што САД потенцијално одлуче да обуставе или смање своју војну подршку Кијеву, изјавио је француски предсједник Емануел Макрон.

Говорећи на шведској Академији за одбрану, заједно са шведским премијером Улфом Кристерсоном, он је рекао да, “ако Европа повећа своју подршку и помогне да се спријечи побjеда Русије, САД преко НАТО-а више не би могле да имају монопол у одређивању будућих односа са Москвом'', преноси лондонски "Гардијан".

-Европа је имала среће што је имала Америку за партнера, али морамо да будемо луцидни. Украјина је дио европског континента и шта год да Америка одлучи, ми морамо да донесемо исправне и смеле одлуке да подржимо Украјину и украјински народ. Ово је одлучујући тренутак за Европу. Морамо бити спремни да дјелујемо како бисмо одбранили и подржали Украјину шта год је потребно и шта год Америка одлучи - рекао је Макрон.

Како наводи "Гардијан", такве Макронове изјаве дјелују као упозорење за Европу да повећа подршку за одбрану Украјине и да се припреми за могућност да администрација америчког предсједника Џозефа Бајдена не одобри буџет за помоћ Кијеву кроз Конгрес, или да Бајден на предстојећим предсједничким изборима изгуби од највјероватнијег кандидата Републиканске странке Доналда Трампа.

Макрон је оцијенио да Европа мора да уради све што је потребно у годинама које долазе, и то по сваку цену.

- Права цијена руске побједе и на кратак и дуги рок је превисока за све нас - рекао је француски предсједник и додао да, ако Русија побиједи, Европа ће остати без функционалне безбједносне архитектуре на источном крилу НАТО, Кавказу и централној Азији.

Он је изјавио да је „до инвазије Русије дошло дјелимично зато што Европа није самостално одлучивала о стратегијама одбране и што није била укључена у преговоре које су водиле искључиво САД и Русија“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана