Макрон допутовао у посјету Кини, са Сијем о трговини и Украјини

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

ПЕКИНГ- Француски предсједник Емануел Макрон допутовао је данас Пекинг у званичну посјету Кини, током које ће разговарати са предсједником Си Ђинпингом.

Макрон ће у посјети Кини боравити до 7. априла, пренио је Кинески међународни радио.

Ово је трећа Макронова посјета Кини од када је постао предсједник Француске и прва од његовог другог предсједничког мандата.

Са Макроном ће у посети Кини боравити и предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, пренио је Ројтерс.

Макрон је прије свог првог путовања у Кину од 2019. године, разговарао са предсједником САД Џозефом Бајденом о покушају да ангажује предсједника Кине да убрза завршетак рата у Украјини.     

За Макрона, који се код куће суочава са протестима због реформе пензионог система код куćе, ово путовање је прилика да оствари неке економске побједе.

Допутовао је са 50-чланом пословном делегацијом, коју чине и представници Ербаса, који преговара о великој наруџбини авиона, затим француског мултинационалног произвођача шинских возила Алстом и нуклеарног гиганта ЕДФ, навела је агенција.

Фон дер Лајен није путовала у Кину од када је постала предсједница Европске комисије прије више од три године, а и због строге кинеске контроле током пандемије вируса корона,  сви дипломатски састанци су били одржавани онлајн.

Током тог периода односи Европе са Кином су прво захладили због застоја инвестиционог споразума 2021, а затим и одбијања Пекинга да осуди Русију због напада на Украјину, додала је агенција.

Фон дер Лајен је изјавила да ЕУ мора да "смањи ризик" у односима са Пекингом, укључујуćи ограничавање приступа Кине осјетљивим технологијама и смањи ослањање на кључне инпуте као што су кључни минерали, батерије, соларни панели и други чисти технолошки производи.

Макрон је позвао Фон дер Лајенову да му се придужи на путовању како би изразио европско јединство, након што су француски званичници критиковали њемачког канцелара Олафа Шолца јер је сам отишао у Кину прошле године, истакао је Ројтерс.

Осим о трговини, и Макрон и Фон дер Лајен су изјавили да желе да убиједе Кину да искористи свој утицај на Русију како би донијела мир у Украјину или у најмању руку спријечи Пекинг да директно подржи свог савезника Русију.

Кина је ове године предложила мировни план од 12 тачака за украјинску кризу, којим се обе стране позивају да пристану на постепену деескалацију која би водила ка свеобухватном прекиду ватре.

План је, међутим, у великој мјери Запад одбацио због одбијања Кине да осуди Русију, а затим су САД и НАТО навели да Кина разматра слање оружја Русији, што је Пекинг демантовао, навела је агенција.    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана