Макрон би позив Пекинга Кијеву да разговара сматрао успјехом

Срна
Foto: Танјуг/АП

ЊУЈОРК- Француска ће сматрати успјехом ако француски предсједник Емануел Макрон током посјете Кини успије да убиједи Пекинг да позове Украјину да се укључи у дугорочни дијалог, јавила је америчка новинска агенција "Блумберг", позивајући се на изјаву неименованог француског званичника.

Званичник је истакао да Макрон не очекује да Пекинг одустане од блиских односа са Москвом, али да ће покушати да пронађе заједнички језик са кинеским предсједником Си Ђинпингом у покушају да се дође до заједничког рјешења за сукоб у Украјини.

"Блумберг" пише да француски лидер намјерава да упозори Кину да не треба да пружа војну подршку Русији, пренио је ТАСС.

Портпарол кинеског Министарства спољних послова Хуа Чуњинг потврдила је раније да ће Макрон у сриједу, 5. априла, допутовати у тродневну посјету Кини.

Агенција АФП објавила је да ће француски предсједник покушати да започне процес јачања веза након дугог периода недостатка личног контакта усљед пандемије вируса корона.

Макрон и Си су се посљедњи пут срели на маргинама самита Групе 20 /Г20/ у Индинезији. Француски лидер посљедњи пут је посјетио Пекинг у јануару 2018. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана