Мајка маринца, оптуженог за шпијунажу за Кину, храбрила сина да шпијунира

Танјуг
Мајка маринца, оптуженог за шпијунажу за Кину, храбрила сина да шпијунира

САН ДИЈЕГО - Мајка америчког маринца, оптуженог за одавање осјетљивих војних информација Кини, охрабривала је свог сина да сарађује са једним кинеским обавештајцем, наводећи да би му то могло помоћи да једног дана добије посао у кинеској влади, саопштило је тужилаштво.

Помоћник тужиоца Фред Шепард изнео је ту оптужбу на саслушању у федералном суду у Сан Дијегу у америчкој држави Калифорнији, позивајући судију да не пусти Ђинчао Веија из притвора који је прошле седмице ухапшен због оптужби за шпијунажу, пренео је АП.

Шепард је истакао да је Веијева мајка, која живи у америчкој држави Висконсин, охрабривала сина да настави да пружа информације кинеском обавештајцу јер би му то могло помоћи да једнога дана добије посао у Комунистичкој партији Кине, након што напусти америчку морнарицу.

Шепард је навео да је Веи зарадио од 10.000 до 15.000 долара у протеклој години од шпијунирања. Уколико буде осуђен, могао би да се суочи са доживотном робијом. Судија је одлучио да Веија задржи у федералном притвору. Веи је један од двојице морнара из Калифорније који су оптужени за пружање осетљивих војних информација Кини, укључујуćи детаље о ратним вежбама, поморским операцијама и критичном техничком материјалу. Т

ужиоци нису рекли да ли је њих двојицу регрутовао исти кинески обавештајац као дио веће шеме. Министарство правде оптужило је Веија (22) на основу закона о шпијунажи који сматра кривичним делом прикупљање или испоруку информација за помоћ страној влади.

Оба маринца су се изјаснила да нису криви. Тужиоци су рекли да је Веију, који је рођен у Кини, обавештајац први пут пришао у фебруару 2022. док је подносио молбу да постане натурализовани амерички држављанин и признао службенику да је знао да би аранжман могао да утиче на његову молбу. Т

ужиоци наводе да је Веи дао детаљне информације о системима наоружања и авионима на "Есексу" и другим амфибијским јуришним бродовима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана