Мадриђани се музичким протестом боре против деложација

Танјуг
Мадриђани се музичким протестом боре против деложација

МАДРИД - Стотине људи окупило се у центру Мадрида како би подржали више од 50 породица које се суочавају са деложацијом из зграде за коју активисти кажу да је планирана да се претвори у туристички смјештај.

Четвороспратни комплекс у мултикултуралном насељу Лавапис био је домаћин џез и фламенко наступа и извођења поезије у сваком стану, док су демонстранти напољу скандирали:

„Квартови нису на продају, они се морају заштитити“, преноси Ројтерс. Џентрификација Мадрида се одвија већ годинама, потискујући локално становништво док приватни инвеститори претварају куће у луксузне станове за изнајмљивање. У Мадриду сада има 62.580 кревета који се изнајмљују на краћи рок, саопштила је туристичка индустријска група Екцелтур.

Према мадридском синдикату станара, фонд за улагање у некретнине Елиx Рентал Хоусинг жели да купи четвороспратну зграду Лавапиес, а очекује се да ће одбор одобрити трансакцију 13. фебруара.

У саопштењу послатом Ројтерсу, Елиx је навео да је заинтересован за куповину зграде и да је спреман да преговора о томе. Један од станара зграде ракао је да је сазнао за Елиx-ове планове из медија. Цене закупа у Шпанији су највише икада - порасле су за 10,8 одсто у односу на 2023. годину.

Мадрид је други најскупљи град после Барселоне, према подацима онлајн платформе за некретнине Идеалиста. Карлос Мартин, посланик владиног коалиционог партнера, Сумара, рекао је да ће се његова странка залагати за сузбијање претварања некретнина у туристичке станове у областима са великом потражњом за становањем и искључити из одређених пореских олакшица станодавце који "надувавају цијене".

Он је додао да се разматрају и друге мере, као што је обавеза да купац живи најмање пет година у стану који планира да купи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана