Мађарски парламент усвојио закон о заштити националног суверенитета

Танјуг
Мађарски парламент усвојио закон о заштити националног суверенитета

БУДИМПЕШТА - Мађарски парламент усвојио је данас закон о заштити националног суверенитета с циљем да се држава одбрани од онога што је владајућа странка Фидес назвала "непримјерено политичко мијешање страних лица или група".

Нови закон је изгласан у тренутку бројних неслагања и сукоба премијера Мађарске Виктора Орбана са Европском унијом око питања демократских права у Мађарској и с циљем да се ојача кампања владајуће странке Фидес уочи предстојећих избора за Европски парламент који се одржавају следећег јуна, преноси Ројтерс.

Орбан је запријетио да ће ставити вето на одлуку о помоћи ЕУ Украјини и изразио је противљење започињању преговора о чланству Украјине у ЕУ на самиту у Бриселу који се одржава ове недјеље.

У оквиру новог закона, који је у мађарском парламенту усвојен са 141 гласом "за" и 50 против, биће успостављено посебно тијело које ће истраживати и пратити ризике од политичког мијешања.

Такође, законом се предвиђа кривично кажњавање странака или група које се кандидују на мађарским изборима уколико се докаже да добијају финансијску подршку из иностранства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана