Мађарска већ најавила блокаду почетка преговора Украјине са ЕУ

GS
Foto: Arhiva

Политички директор премијера Мађарске Балазс Орбан најавио је да ће Будимпешта блокирати почетак преговора с Украјином о уласку у ЕУ док се не испуне мађарски захтјеви у погледу језика образовања.

- Мађарска је одувијек била заговорник приближавања Украјине Европској унији - рекао је, међутим, додао да је пооштрени закон о језику све промијенио.

Ријешити проблем

Навео је да ће блокирати приближавање све док се проблем не ријеши.

- Нови закони учинили су живот Мађара у Украјини неподношљивим - рекао је Орбан.

Позива се на недавно уведени закон у Украјини, који обвезује мањине, не само мађарске, да имају најмање 70 посто образовања на украјинском језику. Стога се Мађарска брине да ће дјеца која одрастају у породицама у којима се говори мађарски у Украјини имати потешкоћа приликом студирања.

- Не можемо се помирити с тим. Став Мађарске је апсолутно јасан: док постоји овај закон, не може бити никаквих разговора с Украјинцима о њиховој интеграцији у ЕУ - рекао је Балазс Орбан.

Раније је Радио Слобода Европа објавио да Европска комисија сматра да су у потпуности испуњена четири од седам критерија који су пратили добивање статуса кандидата за чланство у Еуропској унији од стране Украјине. 

Три критерија

Истовремено, остала три критерија попраћена су препорукама Европске комисије за даљњу проведбу.

Међу непотпуно испуњеним критеријима су и реформе законодавства у погледу националних мањина.

Блоомберг је навео да ће Европска комисија највјеројатније препоручити државама чланицама ЕУ да започну службене преговоре о приступању Украјине Европској унији након што испуне свих седам критерија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана