Мађарска позајмила милијарду евра од три кинеске банке

Tанјуг
Мађарска позајмила милијарду евра од три кинеске банке

БУДИМПЕШТА - Мађарска је овог прољеćа позајмила милијарду евра, највећи кредит који је Будимпешта икада узела, од три кинеске банке, наведено је на сајту владине агенције за кредите.

Кредит, који су јој дале Кинеска развојна банка, Извозно-увозна банка Кине и мађарска филијала Банке Кине, у потпуности је повучен 19. априла и мора да буде отплаćен у року од три године, пренио је Политико.

Сама Будимпешта није објавила споразум. 

То је јуче први пут објавила мађарска пословна публикација Портфолио, а потом је потврдила и владина агенција.

До значајног задуживања дошло је у тренутку док Будимпешта продубљује своје везе са Пекингом, оцјењује бриселски портал. 

Кинеске компаније, попут произвођача електричних аутомобила БИД или технолошког гиганта Хуавеј, до сада су уложиле укупно око 16 милијарди евра у земљу, рекао је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

Уговор о зајму омогуćава финансирање инвестиција, између осталог, у инфраструктуру и енергетски сектор, саопштила је владина агенција публикацији Портфолио. 

Трансакција одржава однос јавног дуга према БДП у оквиру горње границе од 28,9 одсто, додала је владина агенција.

Сијарто је у мају најавио и низ заједничких инфраструктурних пројеката са Кином, укључујуćи брзу жељезницу до аеродрома у Будимпешти, теретну жељезничку линију око мађарске преијстонице, нафтоводе између Мађарске и Србије и нуклеарну сарадњу.    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана