Мађарска ће блокирати санкције руском нуклеарном сектору

Танјуг
Foto: Стратфор

БУДИМПЕШТА - Европска комисија представиће ове седмице нацрт 12. пакета санкција Русији, који ће Мађарска блокирати уколико се у документу усмјере санкције ка нуклеарној енергији, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

"Сада смо на састанку министара спољних послова (ЕУ) добили информацију да ће чланицама Уније бити представљен 12. пакет санкција Русији", рекао је Сијарто мађарским новинарима.

Он је додао да се Будимпешта ни у каквим околностима неће сагласити са усвајањем санкција руској нуклеарној енергији, јер штити своје интересе.

Такође, Мађарска није одобрила пребацивање 500 милиона евра за испоруку оружја Кијеву у склопу Европског мировног фонда јер није добила гранције од украјинске Националне агенције за спријечавање корупције (НАЦП) да мађарске компаније неће бити уврштене на листу "међународних ратних спонзора", рекао је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

Према његовим ријечима, на Мађарску је у вези са тим питањем вршен велики притисак током данашњег састанка шефова дипломатија ЕУ.

"Јасно је да се данас нисам сагласио са тим. И даље се придржавамо свог става, све док не добијемо гаранције од НАЦП да се више неће поновити ситуација да се на листу међународних спонзора рата уврсти ОТП банка или било која друга мађарска фирма", нагласио је Сијарто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана