Мађарска блокирала 50 милијарди евра помоћи ЕУ Украјини

Танјуг
Мађарска блокирала 50 милијарди евра помоћи ЕУ Украјини

БРИСЕЛ - Мађарска је блокирала 50 милијарди евра помоћи ЕУ Украјини, само неколико сати након што је Европски савјет одлучио да почну преговори о придруживању са том земљом.

-Резиме ноћашњег састанка: вето за додатни новац Украјини - написао је ноћас мађарски премијер Виктор Орбан на мрежи Икс, након састанка Европског савјета у Бриселу.  

-Вратићемо се на то питање сљедеће године након одговарајуће припреме -  додао је Орбан.

Холандски премијер Марк Руте изјавио је да има још времена и да Украјина неће остати без новца у наредних неколико недјеља, јавља BBC.

Он је изразио наду да ће договор о помоћи Украјини бити постигнут почетком следеће године, односно крајем јануара.

Европски савјет јуче је одлучио да започне преговоре о придруживању са Украјином и Молдавијом, а да статус кандидата за чланство у Унији додиjели Грузији.

Орбан је раније изјавио да Украјина не испуњава услове за чланство и да Мађарска не може да се сагласи са том одлуком, али је, како би омогућио да та одлука буде дониjета, напустио салу током одлучивања и није учествовао у њеном доношењу.

Савјет је потврдио непоколебљиву подршку Уније  независности, суверенитету и територијалном интегритету Украјине у оквиру њених међународно признатих граница и "њено инхерентно право на самоодбрану".

Европски савјет потврдио је и непоколебљиву посвећеност Европске уније да настави да пружа снажну политичку, финансијску, економску, хуманитарну, војну и дипломатску подршку Украјини и њеном народу колико год је то потребно.

-Европска унија и њене државе чланице наставиће да се баве хитним војним и одбрамбеним потребама Украјине - додаје се у закључцима.

Како се наводи, Европски савјет посебно инсистира на важности благовремене, предвидиве и одрживе војне подршке Украјини, посебно кроз Европски мировни фонд и Мисију војне помоћи ЕУ, као и кроз директну билатералну помоћ држава чланица.

Европски савјет истакао је и да постоји хитна потреба да се убрза испорука пројектила и муниције, посебно у оквиру иницијативе од милион метака артиљеријске муниције, и да се Украјини обезбеди више система противваздушне одбране.

-Војна подршка и безбедносне обавезе биће обезбеђене уз пуно поштовање безбједносне и одбрамбене политике одређених држава чланица и узимајући у обзир безбедносне и одбрамбене интересе свих држава чланица - додаје се у закључцима.

Наводи се да ће се наставити интензивни глобални напори и сарадња са Украјином и партнерима из свих региона свијета, како би се осигурала најшира могућа међународна подршка "свеобухватном, праведном и трајном миру" и кључним принципима и циљевима украјинске мировне формуле.

-Русија и њено руководство морају бити у потпуности одговорни за вођење агресорског рата против Украјине и за друге најтеже злочине по међународном праву, као и за огромну штету проузроковану њеним ратом - наводи се у закључцима.

У њима се додаје и да Европски савјет подстиче напоре да се успостави трибунал за кривично гоњење, како се тврди, "злочина агресије против Украјине", који би уживао најширу међурегионалну подршку и легитимитет, као и будући механизам компензације.

Европски савјет поново је позвао Русију и Бјелорусију да хитно осигурају безбједан повратак у Украјину "све противправно депортоване и пребачене украјинске деце и других цивила".

Наводи и да је ЕУ одлучна да додатно ослаби способност Русије да води рат, укључујући кроз даље јачање санкција, и кроз њихову пуну и ефикасну примјену и спречавање њиховог заобилажења, посебно за робу високог ризика, у блиској сарадњи са партнерима и савезницима.

Осудио је континуирану војну подршку рату коју, како наводи, пружају Иран, Бјелорусија и Северна Кореја и апеловао на све земље да не пружају материјалну или другу подршку руском рату. 

-Европска унија ће наставити интензиван рад са партнерима на сузбијању лажних руских наратива и дезинформација о рату -  додаје се у закључцима Европског савјета.

Наглашава се важност безбједности и стабилности у Црном мору и да је од виталног значаја да украјински извоз житарица буде одржив и да стигне до свјетских тржишта.

У закључцима се напомиње да ће ЕУ наставити да подржава Молдавију и Грузију у рјешавању изазова са којима се суочавају као последицом рата у Украјини.

Европски савјет навео је да подржава закључке Савета за опште послове ЕУ о проширењу, који су донети 12. децембра, али није поменуо Србију, која је дио тих закључака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана