Лула смијенио замјеника шефа обавјештајне службе због истраге

Танјуг
Foto: Танјуг

БРАЗИЛИЈА- Бразилски предсједник Луис Инасио Лула да Силва смијенио је замјеника директора националне обавјештајне агенције Алесандра Моретија и четири шефа одјељења, послије тврдњи да је бразилска обавјештајна агенција Абин незаконито шпијунирала непријатеље бившег предсједника те земље Жаира Болсонара.

Морети је оптужен да је пренио информације бившем шефу Абина, Александру Рамагему, политичару из странке Болсонара.

Истрага о наводном незаконитом шпијунирању политичара и судија се наставља док бивши бразилски предсједник тврди да она представља прогон њега и његове породице.

Међутим, са тим се не слаже актуелни први човјек Бразила, који је одбацио те наводе рекавши да његова влада не даје наређења савезној полицији.

Врховни суд Бразила је у четвртак објавио документа у којима је агенција Абин оптужена за праћење и незаконито прислушкивање кључних политичких и правосудних личности који су критиковали бившег бразилског предсједника, међу којима су биле и три судије Врховног суда и предсједник доњег дома Конгреса Бразила.

Полиција је, према ријечима судије бразилског Врховног суда, идентификовала Болсонаровог сина Карлоса као дио "политичког језгра" за које се сумња да је наручило илегално шпијунирање.

Суд је у понедјељак одобрио рације у кући и канцеларијама Карлоса, који је градски одборник Рио де Жанеира.

Прошле недјеље полиција је претресла канцеларију и кућу Рамагема, који је негирао оптужбе, преноси агенција Ројтерс.

Полиција сумња да је Абин користио израелски софтвер познат као "ФрстМајл" за илегално праћење мобилних телефона.

Љевичар Лула тесно је побиједио Болсонара, политичара крајње деснице, у другом кругу предсједничких избора у Бразилу 30. октобра 2022. године.

Болсонари је забрањено да се кандидује вец́ осам година након што је неосновано сумњао у бразилски електронски систем гласања.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана