Лула: БРИКС учествује у напорима да се оконча рат у Украјини

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

ЈОХАНЕЗБУРГ- Предсједник Бразила Луиз Инасио Лула да Силва изјавио је данас да је све већи број земаља, међу којима су и чланице БРИКС-а, ангажован по питању окончања рата у Украјини, додавши да су те државе у директном контакту са Москвом и Кијевом.

"Рат у Украјини је указао на ограничења Савјета безбједности Уједињених нација", рекао је Лула током самита БРИКС-а у Јоханезбургу, преноси Ројтерс.

Он је нагласио да Бразил поштује "суверенитет и територијални интегритет" и принципе Уједињених нација које су осудиле руску инвазију на Украјину.

 "БРИКС мора да делује као сила за разумијевање и сарадњу. Наша спремност је изражена у доприносима Кине, Јужне Африке и моје земље напорима за решавање сукоба у Украјини“, навео је Лула.

Бразилски предсједник је, истовремено, подржао идеју заједничке валуте коју би земље БРИКС-а користиле у комерцијалним трансакцијама како би смањиле своју економску рањивост.

 "Стварање валуте за трговинске и инвестиционе трансакције између чланица БРИКС-а повећава наше могућности плаћања и смањује нашу рањивост“, рекао је он на пленарној седници самита.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана