Лукашенко: Ухапшен терориста и 20 помагача, Зеленски знао за операцију

ГС
Лукашенко: Ухапшен терориста и 20 помагача, Зеленски знао за операцију

МИНСК - Бјелорусија је данас ухапсила украјинску “терористичку групу” повезану са обавјештајним службама Кијева због покушаја саботаже на бjелоруском аеродрому, саопштио је предсjедник Александар Лукашенко.

Лукашенко је говорио о притварању “терористе украјинских специјалних служби”, као и 20 његових саучесника, који су умијешани у покушај саботаже на авиону радару А-50 на аеродрому Мачулишчи, и нагласио да је председник Украјине Володимир Зеленски морао да буде упознат са таквом операцијом, преноси Белта.

Он је ово саопштио приликом уручења државних признања  промовисања високих официра и нагласио да су они на ову свечаност дошли са “поклоном”, наводи бјелоруска агенција.

- Био је припремљен терориста. Он је Рус са руским пасошом, али има и украјински пасош. Родио се у Кривом Рогу, живјео је на Криму. Њега је врбовала специјална служба Украјине 2014. године. Он је ИТ стручњак или се добро разумије у ИТ технологије. Припреман је за извођење терористичких напада - рекао је Лукашенко.

Како је прецизирао бјелоруски лидер, диверзанта је припремала Служба безбједности Украјине, а до данас је више од 20 његових саучесника који се налазе на територији Бјелорусије приведено, док се остали крију у иностранству.

- Оно што смо видјели приликом реализације операције у Белорусији, то је заиста било нешто невјероватно. Коришћене су најнапредније технологије. Он је више мјесеци обучаван свему томе. Након припреме је пребачен на нашу територију - објаснио је Лукашенко.

Он је додао да су приликом припреме саботаже на руском авиону диверзанти користили мали дрон, пошто би велики дрон “испратили бјелоруски системи за праћење”.

Авион за рано упозоравање А-50 стигао је у Бјелорусију у оквиру координације регионалне групе Савезне државе Русије и Бјелорусије и учешћа у заједничким руско-бјелоруским летачким вјежбама које се одржавају од 16. јануара до 1. фебруара.

Лукашенко је рекао и да у овом покушају саботаже авион није претрпио значајнија оштећења, осим, огреботина и једне рупе на трупу, што не спрјечава војну летјелицу да обавља своје дужности.

Послије резултата противтерористичке операције, предсједник Бјелорусије је одлучио да главним актерима додијели државна одликовања.

- Добро је, то је била бриљантна операција. Невјероватно је идентификовати све саучеснике и притворити их за само четири, пет дана. Пронаћи иглу у пласту сијена. Али ни у ком случају не треба да се опуштамо - нагласио је Лукашенко.

Он је рекао и да је увјерен да је предсједник Украјине Володимир Зеленски био упознат са припрема ове операције.

- Закључак је један. Некако сам мислио да је Украјини потребан мир, да Зеленски навија за свој народ. Предсједник Зеленски је једноставно гњида. Гњида! Такве операције се не изводе без сагласности лидера земље и главнокомандујућег - казао је Лукашенко.

Бјелоруски антивладини активисти саопштили су прошлог мјесеца да су у нападу дроном на аеродром Мачулишч у близини бјелоруске престонице, дигли у ваздух софистицирани руски војни авион за осматрање. Ту тврдњу оспоравају и Москва, и Минск.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана