Лукашенко: Сада нема потребе да се размјешта нуклеарно оружје

Срна
Лукашенко: Сада нема потребе да се размјешта нуклеарно оружје

МИНСК - У овој фази нема потребе за размјештањем стратешког нуклеарног оружја у Бјелорусији, изјавио је бјелоруски предсједник Александар Лукашенко.

"Прво сам замолио /руског предсједника Владимира/ Путина. Затим сам снажно захтијевао на пријатељски начин да ми врати ово оружје /тактичко, а не стратешко/ за сада. Мени је довољно", рекао је Лукашенко.

Лукашенко је напоменуо да је један од његових првих приједлога био да Москва наоружа неколико бјелоруских вишецијевних ракетних бацача "полонез" руским нуклеарним бојевим главама.

Међутим, то је било превише сложено за извршење, па је одлучено да се тактичко нуклеарно оружје пребаци у Бјелорусију, под условом да Минск изгради складишта.

Он је нагласио да је Бјелорусија обезбиједила све неопходне услове за складиштење стратешког нуклеарног наоружања, пренијела је државна агенција Белта.

"Све је спремно. Мислим да ће проћи још неколико дана и имаћемо оно што смо тражили. А можда и мало више", додао је Лукашенко.

Путин је изјавио 25. марта да су се Москва и Минск договорили о размјештању руског тактичког нуклеарног оружја у Бјелорусији, чиме се не крше руске обавезе о неширењу нуклеарног оружја.

Руски амбасадор у Бјелорусији Борис Гризлов рекао је 2. априла да ће нуклеарно оружје у Бјелорусији бити стационирано ближе западним границама државне заједнице.

Лукашенко: Навијаћемо за Трампа јер може да заустави НАТО машину

Минск ће на предстојећим предсједничким изборима у САД навијати за бившег предсједника Доналда Трампа, јер он може за 24 часа да заустави НАТО, који се бори против Русије у Украјини, изјавио је предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко.

"Навијаћемо да он дође на власт и заустави НАТО машину, 50 земаља које данас ратују против Русије", рекао је Лукашенко одговарајући на питање новинара да ли ће Трамп, уколико буде изабран за предсједника, пристати да дође у Минск ради разговора о завршетку сукоба у Украјини.

Лукашенко је нагласио да за Трампа из политичког угла неће бити лако да "посјети диктатора", али је подсјетио да су представници Украјине и Русије у Истанбулу наставили разговоре који су одржани у прољеће прошле године у Бјелорусији "јер су Американци рекли Кијеву да разговара".

"То је игра, политика. Ипак, Трамп је одлучнији, могао би само да каже За име Бога!, сједне у авион и полети. Али, он би то морао да уради како би испунио обећања о прекиду рата, макар и дјелимично, јер се издвојио својим храбрим изјавама о томе", истакао је Лукашенко.

Лукашенко је нагласио да ће, према резултатима анкета, тренутни предсједник САД Џозеф Бајден изгубити изборе, али да је америчка политичка машина активирана и да се нико не би усудио да иде против ње, пренио је ТАСС.

"То је кошмар! Кад би наша предизборна кампања била спровођена на тај начин, они би нама већ објавили рат. Али ми смо свеци. У поређењу са њиховим демократским изборима, наша диктатура је морално супериорнија", додао је Лукашенко. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана