Лукашенко: Руско оружје неће бити употријебљено, али мора остати у земљи

Срна
Лукашенко: Руско оружје неће бити употријебљено, али мора остати у земљи

МИНСК - Бјелоруски предсједник Александар Лукашенко изразио је увјерење да тактичко нуклеарно оружје стационирано у Бјелорусији никада неће бити употријебљено, али да мора остати у тој земљи.

”Народ данас прича о нуклеарном оружју које је пребачено у Бјелорусију. Нема потребе да се били ко критикује, већ сам о томе говорио. Била је то моја најснажнија иницијатива и што дуже живимо, убјеђенији смо да то оружје мора бити стационирано овђе, у Бјелорусији, на сигурном мјесту”, рекао је Лукашенко, чије је коментаре пренијела бјелоруска државна новинска агенција Белта.

Он је изјавио да је убијеђен да Бјелорусија никада неће морати да употријеби руско нуклеарно оружје и да “ниједан непријатељски војник неће закорачити на бјелоруску земљу”.

Лукашенко је истакао да је одувијек вјеровао да треба радити супротно од онога што непријатељ жели, подсјетивши да је бјелоруска опозиција намјеравала је да затвори нуклеарну електрану “Астравец” након евентуалног преузимања власти у земљи.

“Зашто су то рекли Јер им је тако речено из западних земаља, прије свега из сусједних Пољске и Литваније. А шта они сада кажу Литванија планира да изгради нову нуклеарку како би замијенила ону која је уништена. Пољска жели да изгради двије или три”, нагласио је Лукашенко.

Лукашенко је напоменуо да су западни сусједи наговарали бјелоруску опозицију да уништи своју нуклеарку јер “нико не воли конкуренцију”, а опозиција данас говори исто о нуклеарном оружју, пренио је “Спутњик”.

Предсједник Русије Владимир Путин саопштио је средином јуна да је Москва пребацила први дио нуклеарних бојевих глава у Бјелорусију и да ће трансфер бити завршен до краја године.

Он је додао да је размјештање руског оружја “елемент одвраћања” и сигнал онима који размишљају о наношењу стратешког пораза Русији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана