Лукашенко потписао закон о забрани медија из непријатељских земаља

Tanjug
Foto: Gazeta.ru

МИНСК- Предсједник Бjелорусије Александар Лукашенко потписао је закон који предвиђа могућност забране медија земаља које предузимају непријатељске кораке против бјелоруских медија, саопштила је данас прес служба предсједника.

Лукашенко је потписао Закон о измјенама и допунама закона Републике Белорусије о масовним медијима, пренијела је агенција РИА Новости. 
Документ има за циљ унапређење механизама заштите националних интереса у медијској сфери, као и проширење алата за одговор на непријатељске акције против Бјелорусије, наводи се у поруци на сајту биелоруског предсједника.
Објашњава се да "закон предвиђа могућност увођења забране дјеловања страних медија на територији Републике Бјелорусије у случају да стране државе испоље непријатељске радње према бјелоруским медијима".


Како се наводи у извјештају, проширује се листа основа за укидање сертификата о државној регистрацији медија и ограничавање приступа Интернет ресурсима. 
Утврђени су услови за дјелатност власника интернет ресурса који дистрибуирају производе телевизијских и радио-дифузних медија.
Раније је документ усвојио бјелоруски парламент. 
Замјеница предсједника Комисије за људска права, националне односе и медије доњег дома бјелоруског парламента Лилија Ананич рекла је да приједлог закона предвиђа могућност предузимања симетричних контрамера против непријатељских земаља које намећу ограничења бјелоруским медијима, спријечавају њихову дистрибуцију у иностранству, погоршавају услове за њихово дјеловање.


Она је објаснила да ће по обавјештењу Министарства спољних послова Министарство информисања донети одлуке о симетричним мерама према страним медијима из непријатељских земаља који су акредитовани у Бјелорусији. 

Сличан поступак ће важити и у случају укидања рестриктивних мјера и забрана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана