Лукашенко: Пат позиција на фронтовима

Срна
Лукашенко: Пат позиција на фронтовима

МИНСК - Русија и Украјина су у пат позицији на фронтовима у рату који воде и потребно је да двије стране сједну и преговарају о окончању сукоба, изјавио је бјелоруски предсједник Александар Лукашенко.

"Довољно је проблема на обје стране и уопштено гледано, ситуација је сада озбиљно у ћорсокаку: нико не може ништа да уради и суштински ојача или побољша своју позицију", рекао је Лукашенко.

Он је додао да су људи "тамо једни уз друге, до смрти, укопани" и да умиру.

Лукашенко, који је дозволио да Русија користи територију његове земље за војну операцију у Украјини 2022. године, рекао је да захтјеви Украјине да Русија напусти своју територију требају да се ријеше за преговарачким столом "да нико не би умирао".

"Морамо да сједнемо за преговарачки сто и да се договоримо", рекао је Лукашенко у видео-снимку који је објављен на веб сајту бјелоруске државне новинске агенције Белта.

Он је додао да нису потребни никакви предуслови, него само "команда стоп".

Украјински предсједник Владимир Зеленски поновио је јуче на скупу више од 60 савјетника за националну безбједност да је његов мировни план у 10 тачака, који укључује позив на обнову територијалног интегритета Украјине, једини начин да се оконча рат. Русија не учествује на састанку на Малти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана