Лукашенко: Нуклеарно оружје треба уништити

Танјуг
Foto: Танјуг

МОСКВА - Бјелоруски предсједник Александар Лукашенко изјавио је данас да све земље треба да сакупе нуклеарно оружје "на једну гомилу и униште га у одређеном временском периоду".

"Ја сам генерално радикално настројен у том погледу. Вјерујем да нуклеарно оружје треба да се сакупи у једну гомилу у одређеном временском периоду, а затим уништи", рекао је Лукашенко за ТВ канал Русија-1, преноси ТАСС.

Лукашенко је истакао да се слаже са оним што је француски предсједник Емануел Макрон рекао о неприхватљивости да једна земља поставља нуклеарно оружје на територију друге, али да би онда и САД требало да га уклоне из других земаља.

У Кремљу је данас почео састанак Врховног државног савјета Савеза Русије и Бјелорусије, којим председавају руски предсједник Владимир Путин и његов бјелоруски колега Александар Лукашенко.

Секретар бјелоруског Савјета безбједности Александар Волфович изјавио је данас да ће предсједници Русије и Бјелорусије Владимир Путин и Александар Лукашенко заједнички одлучити када ће бити испоручено руско нуклеарно оружје Бјелорусији.

"Када наши лидери, врховни командант Руске Федерације и главнокомандујуćи бјелоруских оружаних снага, донесу одлуку. То је њихова одлука", рекао је он, јавила је БелТА, а пренео ТАСС.

Волфович је додао да количина оружја "није важна".

"Важно је зашто и како да их правилно користимо. А знамо како да их користимо. И да ли је потребно да их користимо. Мислим да до тога неćе доćи. Уосталом, бојеве главе и друго тактичко или стратешко нуклеарно оружје су прије свега превентивна мјера, обезбјеђивање безбједности и Русије и Бјелорусије", истакао је он.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана