Лукашенко: Нуклеарно оружје потребно за гаранцију безбједности Бјелорусије

Танјуг
Лукашенко: Нуклеарно оружје потребно за гаранцију безбједности Бјелорусије

МИНСК- Бјелоруски предсједник Александар Лукашенко изјавио је данас да ће нуклеарно оружје Русије бити размештено у Бјелорусији на његов захтјев, како би била гарантована безбједност Бјелорусије.

"Прво сам питао Путина. Онда сам упорно пријатељски захтијевао - вратите ми за сада то оружје (тактичко). Мени је доста", рекао је Лукашенко, преноси Белта.

Додао је да у овој фази не види потребу за размјештањем стратешког нуклеарног наоружања у Белорусији, на примјер, руског Топоља.

"Топољ је интерконтинентална ракета. Да ли се спремам да се борим против Америке? Не. Зато ми је за сада довољно ово оружје (тактичко нуклеарно)", рекао је Лукашенко.

Предсједник Русије Владимир Путин изјавио је 9. јуна у разговору са Лукашенком у Сочију да ће Русија почети да распоређује тактичко нуклеарно оружје у Белорусији након што објекти за складиштење буду спремни од 7. до 8 јула.

Путин и Лукашенко су се 25. маја сагласили о плану за распоређивање руских копнених нуклеарних ракета кратког домета на територији Бјелорусије, гдје ће остати под руском командом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана