Лукашенко: Москва да брани Бјелорусију као своју властиту територију

Срна
Лукашенко: Москва да брани Бјелорусију као своју властиту територију

МИНСК - Бјелорусија и Русија преговорају о томе да Русија брани Бјелорусију, у случају напада, као своју властиту територију, рекао је бјелоруски предсједник Александар Лукашенко на састанку са руским министром одбране Сергејем Шојгуом.

”Нама су потребна безбједносне гаранције тог типа, односно да ће Руска Федерација у случају агресије штитити Бјелорусију као своју територију. Желимо да нам братска Русија пружи такве гаранције”, рекао је Лукашенко, преноси агенција БЕЛТА.

Он је додао да му је руски предсједник Владимир Путин рекао током разговора да је неопходно у том контексту “преиспитати све споразуме и договоре Минска и Бјелорусије и виђети које легалне акте је потребно усвојити како би се осигурала пуна безбједност Бјелорусије”.

Лукашенко је навео да се западне земље не придржавају, и да су у суштини поништиле споразуме о безбједносним гаранцијама које су биле дио Будимпештанског меморандума у замјену за одустајање од нуклеарног оружја. Он је рекао да ти споразуми покривају и економску безбједност.

“Каква је то економска сигурност ако уведу санкције нама, Русији!, упитао је бјелоруски предсједник, додајући да је то питање покренуо током разговора са Путином.

“Руски предсједник ми је дао апсолутну подршку по свим аспектима”, рекао је он, пренио је вечерас ТАСС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана