Лукашенко: Хајде да сједнемо и завршимо рат

Срна
Лукашенко: Хајде да сједнемо и завршимо рат

МИНСК- Русија и Украјина треба да преговарају о окончању сукоба да би избјегле да се рат прелије у Бјелорусију, рекао је бјелоруски предсједник Александар Лукашенко.

Лукашенко је рекао да само "људи америчког поријекла високог ранга" желе да се рат Украјине и Русије настави.

Запад, додао је он, охрабрује Кијев да се бори јер жели да Украјина и Русија "униште једна другу", наводи се у одломцима из готово двочасовног интервјуа објављеног на веб-сајту бјелоруског предсједника.

Лукашенко је сугерисао да би Кијев могао да планира напад на Бјелорусију и рекао да Минск неће дозволити украјинским трупама да газе бјелоруску земљу.

"Хајде да сједнемо за преговарачки сто и завршимо овај сукоб који није потребан ни украјинском народу, ни Русима, ни Бјелорусима, он треба њима /Западу/", рекао је он.

Лукашенко је оцијенио да Запад очекује да ће дестабилизујућа ситуација у Курској области подстаћи мобилизацију трупа у Бјелорусији и Русији и "уздрмати друштво изнутра".

"Не желимо ескалацију и не желимо рат против цијелог НАТО савеза. Не желимо то. Али, ако Украјина буде провоцирала Бјелорусију, нећемо имати другог избора", додао је Лукашенко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана