Лукашенко: Бјелоруске трупе у стању високе приправности

Танјуг
Foto: Агенције

МИНСК - Бјелоруски предсједник Александар Лукашенко изјавио је данас да је појачано обезбјеђење државне границе, а одређене трупе стављене су у стање високе приправности због интензивирања украјинске војске у пограничним областима.

"Снаге за специјалне операције и друге извиђачке јединице су распоређене: бјелоруска војска је блокирала правце могућег кретања непријатеља. Прије годину дана смо спровели обуку, испоставило се да није било узалудно", истакао је Лукашенко на свечаном скупу поводом Дана независности, преноси агенција Белта.

Поред тога, додао је, ваздухопловне снаге и снаге ПВО и Бјелорусије и Русије су у стању високе борбене готовости.

"Ракетни системи Полонез и Искандер су доведени на позицију. Без црвених линија ударајте свим врстама оружја", поручио је бjелоруски лидер, напомињући да се нада да до сукоба ипак неће доћи. 

Према његовим ријечима, Бјелорусија је затворила јужну границу са Украјином и западну границу са Европском унијом и прати ситуацију како би "спријечила било какав надзор, као што се дешавало у њеној историји".

Предсједник Бјелорусије је подвукао да Минск неће дозволити никакве сукобе на граници са Украјином, а, како је додао, ти сукоби нису потребни ни Кијеву.

"Гарантујем да никакве сукобе на граници са Украјином нећемо допустити. Неће их бити и нису нам потребни. Али још више они нису потребни Украјини... Зашто да отварају још 1.500 километара фронта?", рекао је Лукашенко.

Он је навео да украјински дронови преносе експлозив за терористичке нападе у Русији, али Минск и Москва и даље обуздавају те нападе.

"Бранићемо се и одбранити од ових беспилотних летјелица. Не желимо више да се експлозије попут оне у Крокусу понављају у нашој братској земљи... Замолио бих Украјинце да се не шале и да се не играју ватром", рекао је Лукашенко.

 Он је навео да су бјелоруске снаге безбjедности блокирале јужну и западну границу и да прате ситуацију како би спријечиле „грешке”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана